10 tipů pro restaurace na Facebooku

Běžní lidé vnímají Facebook jako přirozenou součást života. Je pro ně místem zábavy, zajímavostí, spojení se s přáteli a sdílení zážitků a životních událostí. Avšak podnikatelé by měli vnímat Facebook jako místo, díky kterému mohou zlepšit svůj byznys, zvýšit tržby, vybudovat vztah se zákazníky a reputaci své značky. Restaurace nevynímaje. Jak jste na tom vy?

Pro vás, jako majitele restaurace, baru nebo kavárny, je kriticky důležité využívat sílu sociálních medií ve váš prospěch. Klíčové způsoby efektivního využití Facebooku pro restaurace, které by se měli dodržovat jsou:

1. Poskytujte na Facebooku zajímavý obsah

V první řadě budete potřebovat vybudovat spojení s vaší komunitou zákazníků (i těch potenciálních). Komunitou mám na mysli zákazníky, kteří se nacházejí v blízkosti vaší restaurace, ale i zákazníky, kteří mohou potenciálně váš podnik navštívit (typickým příkladem je, když se nacházíte v turistické nebo rekreační oblasti, kde hosté přicházejí z větší vzdálenosti).

Průběžně poskytujte novinky a relevantní obsah, avšak nejen o vaší restauraci, ale i o vašem týmu a o dění ve vaší lokalitě. "Použití speciálního řádu", "zajímavé informace o položkách menu" nebo "slevy pro věrné zákazníky" jsou dobrým začátkem a měli by i nadále zůstat součástí vašeho sdíleného obsahu, ale nebojte se jít dále, až za dění ve vaší komunitě.

Sídlíte snad vedle školy, která právě vyhrála školní šampionát ve fotbale? Pogratulujte jim!

Připravují vaši zákazníci nebo komunita z okolí nějakou událost? Pomozte jim ji spropagovat na vaší stránce!

Máte možnost ve své lokalitě nezjištně pomoct? Tak pomozte a napište do světa, co jste udělali!

Ono to všechno není jen o vás. Zajímavá facebooková stránka musí lidi spojovat "se stejnou krevní skupinou" a vaši fanoušci vás musí mít rádi. Co je zajímá? Odpovědí na tuto otázku je to, o čem byste měli na Facebooku mluvit.

2. Příspěvky zadávejte pravidelně a plánujte si je dopředu

Přispívejte čerstvým obsahem denně! Skutečně byste měli sdílet nějaký příspěvek aspoň 3 krát denně! Pracujte na plánování s předstihem 1 až 3 dny dopředu. Snažte se co nejvíce příspěvků naplánovat dopředu. Potom je mixujte s příspěvky, které přidáte spontánně, které se jednoduše v dané chvíli hodí a jsou zajímavé, například: "Právě u nás večeří vaše oblíbená celebrita".

Samotný Facebook vám umožňuje naplánovat datum a čas, kdy se příspěvek zveřejní. Dávejte si však pozor, aby jste dodržovali dostatečné časové mezery mezi jednotlivými příspěvky. Nikdo přece nechce být bombardovaný čtyřmi příspěvky za hodinu z jedné stránky.

Zajímavými časy na zveřejnění příspěvku je dopoledne, těsně před nebo po obědě a navečer.

3. Identifikujte svou jedinečnost

Odpovězte si na otázku: V čem jsme jedineční?

Jakmile budete mít odpověď, používejte tuto informaci ve svých příspěvcích a sdíleném obsahu.

Toto se stane vaším hlasem, zakomponujte vaše poselství do stylu příspěvků. Pokud je například vaše restaurace hned vedle fotbalového stadionu je jasné, že vaším publikem budou fanoušci fotbalu. A takto je třeba "ladit" i vaše příspěvky. Můžete informovat o nejbližším programu zápasů, o průběžných výsledcích a o zajímavostech ze sportovního dění v dané lokalitě. Jednoduše najděte něco, v čem je vaše restaurace jedinečná a na této myšlence postavte online marketing. Vždy se dá něco najít, můžete se například zaměřit na zdravou stravu, čerstvé ručně připravované ovocné šťavy nebo máte vinotéku z celého sveta ...

4. Podporujte Facebook Check-In (označení "byl jsem tam")

Ujistěte se, že vaše stránka restaurace na Facebooku je "Místo" a aby se zobrazovala mapa, místo a ohodnocení hvězdičkami. Vaši návštěvníci se budou automaticky "check-inovat", tzn. když používají Facebook a jsou ve vašem podniku, tak se zaznamená, že tam byli. Ideální je, když to uvidí jejich přátelé.

Facebook je populární právě proto, že sdílí autentické informace od reálných lidí. Funkce Check-in nebo pozitivní hodnocení od přátel je skvělá cesta k budování vaší kredibility.

5. Sdílejte vaše obědové menu, jídelní lístek, nápojový lístek nebo sezónní menu

Vytvořte si na vaší stránce záložku a sdílejte vaši aktuální nabídku jídel a nápojů. Pointa je v tom, že ho musíte udělat jednoduše dostupné a vyhledatelné kdykoliv vás vaši zákazníci najdou.

Přidáváním příspěvků o novinkách v nabídce a jejich odkázáním na záložku na vaší stránce tak získáváte nové návštěvníky a zákazníky. Pro rozšíření počtu oslovených lidí můžete využít i placenou reklamu například se zacílením na vaši lokalitu.

6. Nabízejte akce a soutěže se zaměřením na rozšiřování vašeho emailového seznamu potenciálních zákazníků

Akcemi a soutěžemi můžete zapojit uživatele Facebooku do dění kolem vaší restaurace a přilákat tak nové návštěvníky. Pokud je podmínkou slevového kuponu odevzdání emailové adresy zabijete dvě mouchy jednou ranou. Jednak si z krátkodobého hlediska získáte pozornost potenciálních zákazníků, ale zároveň na ně můžete působit dlouhodobě, například formou email marketingu.

Je potřebné mít na paměti dlouhodobý cíl. Znamená to, že primárně není důležité, zda si zákazník přijde vychutnat steak s 20% slevou, ale to, že vám odevzdá emailovou adresu, nebo jiný kontakt na něj (může to být i zařazení do remarketingové skupiny).

7. Naslouchejte, naslouchejte, naslouchejte

Mám na mysli: monitorujte a naslouchejte sociálně!

Pokud na sociálních médiích - na Facebooku - lidé mluví o vaší restauraci, pro vás je to skvělá zpětná vazba. Máte možnost se do toho ponořit a analyzovat pocity a potřeby vašich hostů. Taktéž si můžete proaktivně vyžádat zpětnou vazbu. Přímo Facebook umožňuje používat dotazníky, případně můžete položit otázku i formou příspěvku. Zpětnou vazbou jsou i samotná hodnocení. Jedna věc je "myslet sociálně", druhá věc je sledování statistik. Sledujte, jak uživatelé reagují na jednotlivé nástroje, které používáte. Například jeden typ fotek jídel vyvolá mnoho "Líbí se mi to", jiné zase ne. Na některé příspěvky budou uživatelé reagovat pozitivně, některé vyvolají diskusi jako byste píchli do vosího hnízda a na některé jednoduše nezareagují vůbec. Taktéž je třeba sledovat statistiku návštěvnosti a chování uživatelů - Facebook poskytuje velké množství nástrojů, grafů a tabulek pro správce stránek.

8. Buďte "vizuální"

Obrázky komunikují lépe jako jednoduchý text v příspěvku. Statistiky říkají, že lidé získají jen 10% informací z toho co čtou, ale až 50% z toho, co vidí. To stejné platí i o schopnosti si něco zapamatovat.

Restaurace mohou získat pozornost velkého množství lidí, když budou sdílet zajímavé obrázky jídel a fotografie, které "vypráví příběhy". Například fotografie vašeho týmu, který oslavuje například páté výročí provozu nebo foto nově nakoupeného nádobí jsou mnohem více přitažlivější než odstavec textu o tom. Navíc žijeme v uspěchané době a uživatelé Facebooku jednoduše informace o novinkách doslova přeletí a máte méně než půl sekundy, aby jste zaujali. Toho se dá dosáhnout jen vizuálně, ne textem.

9. Umožněte, aby byl obsah vašeho webu jednoduše sdílený na sociálních médiích

Ano, vaše webstránka je vaše "domácí půda" a sociální média neslouží na to, aby ji nahradili. Úkolem sociálních médií je zlepšit a podpořit vaši webstránku. Pokud mohou návštěvníci webu sdílet vaše články nebo je označit jako "Líbí se mi to", vzniká tak sociální interakce - mluví se o vás na Facebooku. Daný obsah může být komentovaný, sdílený dále a vy tak oslovíte větší počet potenciálních zákazníků.

Nezapomeňte na vaši webstránku přidat odkaz na stránky na sociálních sítích, něco jako "Sledujte nás na Facebooku".

10. Říkejte si o zpětnou vazbu

Nejlepší cesta jak zlepšovat vztah se zákazníkem a udržovat "svěží" obsah na stránce je říkat si o zpětnou vazbu.

Existuje mnoho věcí, na které se můžete ptát - od názoru na živou hudbu, která u vás včera hrála až po názor, jak hostům chutná nové snídaňové pečivo zavedeno nedávno do nabídky.

Zabezpečte reakci na odpovědi, i na ty negativní. Nehrajte mrtvého brouka, pokud vás někdo kritizuje. Doporučuji vám neobhajovat se, pokud to není nutné. Za zpětnou vazbu je třeba v první řadě poděkovat. Aktivní komunikace navíc působí důvěryhodně.

Tak. Máte to :). Toto je 10 základních způsobů, jak si můžete vychutnat úspěch na Facebooku s vaší restaurací.

Máte nějaké další nápady?

PS: Skutečný úspěch je v nalezení neúspěšných cest. Na cestě k úspěchu se pádu na kolena nedá vyhnout. Tak dělejte změny, měňte přístup, měňte obsah, měňte použité nástroje a sledujte, co to způsobuje.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard