Věrnostní program je víc než kartička

Když se použije slovní spojení věrnostní program, většina lidí si pravděpodobně automaticky představí kartičku s razítky nebo různými body. Pod tímto označením se však skrývá mnohem víc.

Klidně ho můžeme pojmenovat jako druh marketingu, marketingový nástroj nebo způsob reklamy.  Fungující věrnostní program dokáže získávat informace o vašich zákaznících a pomáhat vám v komunikaci s nimi. Jak to však bývá v rámci převážné části marketingových aktivit, i tahle si vyžaduje vaši pozornost a péči.

Co dokáže věrnostní program?

Kvalitně nastavený věrnostní program je schopný dosáhnout většího úspěchu, než byste si zpočátku mysleli. Kromě uvedeného získávání informací o vašich zákaznících a napomáhání v komunikaci s nimi se může za vás postarat o kompletní průzkum trhu. Díky tomu budete například seznámeni s tím, jaké suroviny jdou tzv. na dračku a co je třeba doobjednat. Ptáte se, jak je to možné?

Různé objednávkové systémy či elektronické pokladny, které zastřešují i rozličné věrnostní systémy, si totiž dokážou zapamatovat, co a kdy si u vás koupili konkrétní zákazníci. Na základě toho vy jako správný manažer, resp. team leader, dokážete vyhodnotit, jak máte naložit s nasbíranými daty. Podobné funkce nabízí také systém iKelp POS Mobile.

ikelp-pos-mobile-pokladni-system-abiset-pokladna-tablet-pocitac-tiskarna

Výhodou věrnostních programů je, že se dají využívat nejen přímo v provozech, ale také v online prostředí. Ve chvíli, kdy zavítá host do vašeho zařízení, mu můžete nabídnout různé kartičky nebo okamžité slevy. V případě online prostředí můžete návštěvníkům nabídnout benefity po registraci nebo nákupu.

Tipy pro věrnostní program

Věrnostní program by měl být především jednoduchý a lehce pochopitený pro zákazníky. Ti mají nejraději jasné procentuální vyjádření týkající se slev anebo bohusy v podobě jídla/nápoje zdarma. Ve vašem restauračním zařízení toho můžete dosáhnout hned několika způsoby.

POZOR: Ještě předtím, než se pustíte do vymýšlení věrnostního programu pro svou provozovnu, si nastudujte nové nařízení GDPR o zpracování osobních údajů.

Kartička

Snad nejtradičnějším věrnostním programem v restauračních zařízeních je kartička, na kterou dostávají hosté razítka za každou návštěvu, přičemž po nasbírání určitého počtu takových označení si vyslouží jídlo nebo pití zdarma. Tento způsob se často uplatňuje při koupi, resp. prodeji kávy.

Kartičky však mohou fungovat i na jiných principech. Hostům můžete například nabídnout takovou, díky níž získají stálou slevu ve vašem zařízení. Výměnou bývají většinou poskytnuté osobní údaje pro marketingové účely.

karty-vernostni-karta-penezenka

Další variantou jsou kartičky, na které by vaši zákazníci sbírali kredity či body za každý nákup. Na základě toho, kolik by jich získali, by později dostali slevy nebo jiné výhody. Podobně fungují i věrnostní systémy na benzinových stanicích či v potravinářských řetězcích.

Aplikace

Mezi modernější provedení věrnostních systémů patří různé aplikace, o jejichž účinnosti jsme se zmínili výše, když jsme popisovali, co všechno vlastně dokážou. Ale neuvedli jsme si žádný konkrétní příklad.

Představte si situaci, že do vašeho podniku přijde host s aplikací v mobilu, díky které ho rozpozná inteligentní pokladní systém. Dřív, než ho stihnete obsloužit, budete vědět, co si u vás objednal naposledy. Vzhledem k tomu mu můžete nabídnout něco podobného a dát mu tím najevo, že víte, co má rád, resp. že si ho pamatujete. (A teď si pravděpodobně v duchu říkáte, že by to bylo to pravé ořechové pro váš podnik.)

RADA: Pokuste se navázat spolupráci s provozy jiného zaměření a nabízejte svým potenciálním zákazníkům různé benefity a slevy i touto cestou. Jako příklad uvádíme poukazy na slevu ve vašem zařízení, kterou dostanou zákazníci jiných obchodů.

Věrnostní program si vyžaduje pozornost

Pravděpdobně se shodneme na tom, že věrnostní program je také jakýmsi způsobem odměňování zákazníků a vyjádřením vděčnosti. Kromě toho, že jste schopni je podobným způsobem motivovat k návštěvě své provozovny, v nich vyvoláte i pocit zájmu (ne, že byste sa o ně doopravdy nezajímali).

Na druhé straně si věrnostní program vyžaduje pozornost a péči. Dokáže sice za vás posbírat různé informace a data, ale to, jak s nimi naložíte, je už ve vaší režii. Proto dejte na naši radu:

DOPORUČENÍ: Pokud se rozhodnete pro zavedení věrnostního programu ve svém restauračním zařízení, věnujte mu dennodenní pozornost, analyzujte nasbíraná data a vědomě cilte komunikaci přímo k vašim zákazníkům. Čím více času mu budete věnovat na začátku, tím méně času od vás bude vyžadovat později.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard