SERIÁL o kávě: 4 způsoby, jak připravit skvělou kávu

Zatímco v první části našeho seriálu určeného zejména kávovým milovníkům jsme nahlédli do historie kávy, v této další zaměříme pozornost na vybrané způsoby její přípravy. Poradíme vám, jak připravit skvělou kávu nejen v domácím prostředí, ale například také v kavárně nebo restauraci. Abyste si jednoduše chutnou kávu mohli vychutnat jak vy, tak i vaši zákazníci.

Oblíbené způsoby přípravy kávy

Věděli jste, že ke spočítání možných způsobů přípravy kávy by vám v žádném případě nestačily ani všechny prsty na rukou? Ano, je jich opravdu mnoho. My jsme ale do následujících řádků vybrali ty, které patří mezi nejoblíbenější. Jak se ale říká – sto lidí, sto chutí.

Espresso

Naše tipy nemůžeme začít ničím jiným než espressem. Díky espresso kávovarům si ho dnes s oblibou vychutnávají lidé napříč celým světem. Na trhu je v současnosti mnoho typů kávovarů, které jsou určeny k přípravě espressa. Obecně ale všechny fungují na principu přetékání horké vody přes filtr – samozřejmě pod tlakem.

Vzhledem k tomu, že espresso kávovarů existuje opravdu nespočet, nemůžeme přesně určit, kolik potrvá příprava espressa. Zatímco jednodušší espresso kávovary určené k domácí přípravě kávy budou připraveny k provozu i do 3 minut, profi zařízení v kavárnách mohou k zahřátí potřebovat až 40 minut. Výsledkem ale bude ostré a silné espresso plné nezaměnitelné chuti!

Príprava espressa
TIP: Abyste na vašem espressu dosáhli krásně nadýchané cremy, měli byste před jeho přípravou nahřát šálek. Věděli jste, že to umožňují i některé kávovary? Pokud k nim ten váš nepatří, můžete vyzkoušet nahřátí šálku pomocí páry z trysky, případně horkou vodou.

Chemex

Za pojmem chemex se ukrývá způsob přípravy překapávané, resp. filtrované kávy. Jde tedy o něco, co potěší pravé kávičkáře. To nejdůležitější, co potřebujete k přípravě chemex kávy, je takzvaný chemex (nádoba, do které bude překapávat káva) a filtr, přes který bude káva kapat.

Jednou z výhod tohoto populárního způsobu přípravy kávy je, že jím dokážete klidně nachystat i 3 či 4 šálky výborné kávy bez usazenin najednou. Existují dokonce i chemex nádoby s tak velkým objemem, které vám bez problémů umožní i přípravu zhruba 10 šálků kávy najednou. Dejte si ale pozor na hrubost mletí používané kávy! Měla by být namletá na střední stupeň, případně se blížit k hrubému mletí.

Príprava prekvapkávanej kávy- chemex
TIP: Před použitím chemexu proplachujte filtr. Postačí vám k tomu zhruba 2 až 3 dcl horké vody, kterou necháte překapat a z nádoby následně vylijete. To nejenže eliminuje riziko „papírové chuti“ výsledné kávy, ale také podpoří její rychlejší překapávání přes filtr.

Moka konvička

Dá se říct, že káva z moka konvičky může být jakousi levnější alternativou k espressu z pravého espresso kávovaru. Pokud chcete z její chuti vytěžit absolutní maximum, měli byste její přípravě dopřát čas – na plynovém ohřevu nízké intenzity by se měla vařit kolem 7 minut. Mimochodem, moka konvička je snadno přenosná, což z ní činí populárního partnera například i na turistiku.

moka pot
TIP: Káva z moka konvičky se sice nejčastěji připravuje v domácím prostředí, ale my si ji umíme představit například i v nabídce podniků s výdejními okénky jako malé silné „shoty“ pro ty, kteří nemají čas na posezení u kávičky. Případně by si ji zákazníci kaváren mohli pohodlně objednat jako alternativu jiné kávy přes Inteligentní stůl.

French press

V seznamu způsobů, jak připravit skvělou kávu, nesmí chybět ani french press. Příprava takové kávy trvá zhruba 10 minut. Největší vykřičník může v souvislosti s ní představovat stupeň mletí kávy. Pokud byste do takzvaného french pressu dali příliš jemně namletá zrna, částice by pravděpodobně přešly až do připravené kávy.

Každopádně se u kávy z french pressu s největší pravděpodobností nevyhnete drobnému sedimentu na dně šálku. Zadostiučiněním vám zato bude jemná a aromatická káva s bohatou chutí.

french press
TIP: Připravenou kávu byste z french pressu měli ihned servírovat do šálků. S jejím pitím ale počkejte asi 3 minuty, než vychladne na zhruba 65 °C. Při takové teplotě bude mít nejlepší chuť.

Kterou kávu zařadit do vaší nabídky?

Jak jsme naznačovali již v samém úvodu tohoto článku, existuje mnoho způsobů přípravy kávy. I z toho důvodu bychom se nedivili, kdybyste nevěděli, jakou kávu zařadit do nabídky vašeho provozu. Zkuste proto zorganizovat cupping a uvidíte, čím u vašich zákazníků nejvíce zabodujete.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard