SERIÁL o našich inovacích: Mobil může fungovat i jako platební terminál

Stačí si jen stáhnout tu správnou aplikaci.

Ať se vám to líbí, nebo ne, žijeme v pokročilém 21. století, kterému doslova kralují moderní technologie. Doba se jim svým způsobem přizpůsobila, což má za následek i jejich využívání v gastro podnikání. Tuto skutečnost jen potvrzují mobilní telefony, kterým jsme v uplynulých dnech dokázali dodat úplně jiný rozměr. Po našem inovativním „faceliftu“ totiž mohou mít podobu platebního terminálu.

Stačí vám jen mobil s NFC a stáhnutou appkou GP tom

Zdá se vám to nereálné? Dovolte nám, abychom vás vyvedli z omylu. S naším systémem iKelp POS Mobile je to totiž skutečně možné. Jak to tedy funguje?

Zní to opravdu neuvěřitelně, ale je to vskutku tak jednoduché. Koneckonců, ne nadarmo se také říká, že v jednoduchosti je krása. Na platební terminál totiž potřebujete jen mobil s NFC a aplikací GP tom od Global Payments. Jak to vypadá v praxi?

„Mobil se po spuštění aplikace tváří jako platební terminál. Částka se v rámci platby může zadávat ručně, nebo automatizovaně z aplikace při ukončení prodeje s platbou kartou,“ vysvětluje jednatel společnosti Abiset Ing. Jaroslav Orgoň.

Jaké výhody získáte platebním terminálem v podobě mobilu s NFC a appkou GP tom?

Některé z výhod platebního terminálu v podobě mobilu s NFC a appkou GP tom vám možná přišly na mysl hned po přečtení předešlých řádků. My ale považujeme jejich stručný souhrn za naši „občanskou povinnost“.

Nízké počáteční náklady

„Majitel, resp. provozovatel restaurace nemusí kupovat nebo pronajímat drahé zařízení,“ pokračuje pan Orgoň.

Vystačíte si s mobilním telefonem s NFC a staženou appkou GP tom, což vás v konečném důsledku může vyjít na přibližně 2 500 Kč. Kromě toho, číšníci nebo poslíčci mohou dokonce používat i své vlastní mobily.

Pomůcka pro číšníky a poslíčky

Když už jsme zmínili číšníky a poslíčky, další výhodou platebních terminálů v podobě mobilů s NFC a appkou GP tom na ně přímo navážeme. Skutečnost, že mobily jsou obecně malá, lehká a skladná zařízení, představují dokonalou pomůcku právě pro číšníky a poslíčky.

„Pokud číšník nebo poslíček využívá mobil jako mobilního číšníka, může mít funkcionalitu platebního terminálu bez zařízení navíc,“ dodává hlavní představitel firmy Abiset.

mobil-telefon-ako-platobny-terminal-virtualny-platobny-terminal

A to dává celkem smysl. Zatímco číšník bude mít díky mobilu v kapse volné ruce na talíře nebo tácky, poslíčkovi poslouží volné ruce na bezproblémové vynesení donášky třeba až do nejvyššího patra bytového domu.

Jednoduchý servis

No a na závěr nelze opomenout ani jednoduchý servis. Není žádným tajemstvím, že majitelé a provozovatelé restauračních zařízení často zápolí s náročným servisem platebních terminálů. Platební terminály jsou totiž speciální hardware s certifikovaným jádrem, které umí, resp. může servisovat pouze oprávněná organizace.

Pokud se vám však pokazí platební terminál, jeho servis i dočasná náhrada jsou poměrně náročné. Na druhé straně, pokud se vám pokazí mobil, chytíte do ruky druhý, stáhnete aplikaci GP tom a používáte ho jako náhradní řešení okamžitě a bez prostojů.

Příklad z praxe: Vzhledem k tomu, že platební terminály využívají v gastro zejména číšníci a poslíčci, jsou tato zařízení přirozeně vystavena poměrně vysokému riziku poškození. Jak číšníci, tak poslíčci jsou totiž neustále v pohybu, v důsledku čehož hrozí platebním terminálům rozbití – například při pádu. Pokud se náhodou stane, že se rozbije platební terminál v podobě mobilu s NFC a appkou GP tom, jednoduše a rychle ho umíte do pár minut nahradit druhým mobilem. Podmínkou je pouze NFC a stažená aplikace.

Na druhé straně, nahradit při poruše specializovaný platební terminál rozhodně nebude tak jednoduché. Kromě toho, že jde v porovnání s mobilem o obecně dražší zařízení (přibližně 4krát dražší), na jeho servis potřebujete odborníka, na kterého si přirozeně počkáte. Pokud by však k takové nežádoucí situaci došlo, i v tomto případě můžete využít zmíněný mobil jako platební terminál alespoň v rámci dočasného řešení.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard