7 důvodů, proč se v Česku a na Slovensku vyplatí nabízet jídlo online

Faktem je, že v pokročilém 21. století evidují restaurace stále více online objednávek. Tedy alespoň ty, které tuto možnost spolu s donáškou jídla svým zákazníkům nabízí. Tuto skutečnost byste neměli ignorovat ani ve vašem podniku. Dáme vám hned několik důvodů, proč se v Česku a na Slovensku vyplatí nabízet jídlo online.

Výhody online objednávání a donášky jídla

Nezavírejte oči před tím, že většina vašich každodenních i potenciálních zákazníků je v dnešní době online. Ano, sociální sítě jsou nedílnou součástí života vaší klientely. Přizpůsobte se proto potřebám a požadavkům všech, kteří si u vás mohou objednat.

1. Šetření času

Jedním z největších benefitů, který získáte zavedením online objednávání a donášky jídla do vaší restaurace, je šetření času. Zatímco technologie zpracují jednotlivé objednávky a budou vést automatickou evidenci, váš personál bude moci podávat stoprocentní výkon. Odbřemeníte tak zaměstnance od nutnosti telefonického vyřizování objednávek, čímž zbytečně ztrácejí čas.

2. Eliminace případných chyb

Není žádným tajemstvím, že u telefonických objednávek občas dojde k různým nedorozuměním. Běžně se stává, že zákazník se buď špatně vyjádří, nebo obsluha za telefonem něco přeslechne, případně poplete. Takovým zbytečným nepříjemnostem a případným chybám lze předejít právě online objednáváním. Online objednávkový systém totiž vše zaeviduje za vás tak, abyste na nic nezapomněli a zároveň nic nepopletli.

3. Lidé si zvykli na online objednávání

V dnešní době si už mnoho lidí navyklo na online objednávání. A vůbec nemluvíme jen o mladých – i střední a starší generace se už na tomto poli orientuje velmi dobře. Pokud nemáte online donášku, zbytečně se okrádáte o velkou skupinu zákazníků. Zkrátka si objednají tam, kde to lze, online. Kromě toho, důležitost fungování v online prostoru potvrzují i nepředvídatelné situace, do kterých spadají například i různá protipandemická opatření. Jen si pomyslete, jak velkou výhodu měli oproti ostatním v dobách prvních omezení ti, kteří již měli zaběhnuté donášky a online objednávání.

4. Web je obchodník, který nabídne vždy něco navíc

A aby toho nebylo málo, když budete s vaší nabídkou online, otevřou se vám dosud nepoznané brány. Potenciální zákazníky budete moci oslovovat rychle, levně a cíleně. Skvělým příkladem je například to, že se na webu zobrazují akční nabídky typu „objednejte ještě za 125 korun a máte dopravu zdarma“ nebo „2+1 za polovinu“; ty mohou být navíc personalizované.

Doprava zdarma
Zdroj: iKelp

Pokud někdo přijímá pouze telefonické objednávky, obírá se o možnost online reklamy, která směřuje potenciálního zákazníka přímo k akci typu „jdi sem, klikni na to, co chceš, a objednej“, přičemž to může být podpořeno i dalšími benefity, jako je doprava nebo nápoj zdarma a podobně. Navíc můžete být podle situace vždy aktuální. Speciální nabídky, sezónní akce, svátky nebo potřeba zbavit se produktů, kterým se blíží expirace – na to vše můžete reagovat online reklamou přesně podle potřeby. To klasické letáky do schránek ani zdaleka neumožňují.

Výzva: produkt zadarmo
Zdroj: iKelp

5. Konkurenceschopnost

Když se zamýšlíte nad tím, zda se vyplatí nabízet jídlo online, berte v úvahu i vaši konkurenci. Pokud není ve vašem zájmu nechat se ní předběhnout, jednoznačně vám doporučujeme integrovat online objednávání s donáškou jídla do vašich služeb. Pokud usnete na vavřínech, vaši potenciální zákazníci si to nasměrují právě ke konkurenci – možná i proto, že se jim nebude chtít dokola opakovat do telefonu kontaktní údaje s dodací adresou. Při online objednávání jim stačí vyplnit tyto informace jen jednou – uloží se a příští objednávka proběhne ještě rychleji.

Pokud dáte vašim potenciálním zákazníkům na výběr (online objednávání vs. osobní návštěva restaurace), jistě to ocení. Navíc v situaci, kdy budete mít v určitém momentě všechny stoly obsazené a váš podnik bude praskat ve švech (případně budou mít chuť na jídlo od vás, ale nemohou vás z nějakého důvodu navštívit osobně), si zájemci o vaše jídlo mohou jako alternativu zvolit online objednávku s donáškou domů.


6. Možnost integrování zákaznicky atraktivních slev a kuponů

Pravdou je, že u telefonických objednávek nemá personál čas na nabízení různých doplňkových produktů, případně na seznamování s atraktivními slevami a věrnostními programy. Na druhé straně vám online svět dává prostor nejen k informování o vašich nejvýhodnějších nabídkách, ale také k propagaci vašich věrnostních systémů či jiných atraktivních zákaznických benefitů. Na vašich stránkách věnovaných online objednávání můžete zveřejnit ať už zajímavé obrázkové nabídky, nebo doprovodné texty, které budou objednávající zákazníky informovat o možnostech získání dopravy zdarma nebo o výhodných množstevních slevách a různých dalších akcích. Pamatujte, web má na vaše zákazníky neomezený čas a umí jich obsluhovat tisíce najednou!

Výzva na registraci a možnost získat slevu
Zdroj: iKelp

7. Zrychlení pracovních postupů

A v neposlední řadě skvělým důvodem, proč se v Česku a na Slovensku vyplatí nabízet jídlo online, je zrychlení pracovních postupů. Jednoduchou funkcionalitou, jakou je online objednávkový systém, totiž ušetříte váš personál jak od fyzické zátěže, tak od té psychické. Čas, který by jinak museli věnovat telefonování a zapisování požadavků, využijí k promptnímu vyřízení online objednávky. Z toho přirozeně pramení, že díky online objednávkovému systému dokáže váš personál vyřídit statisticky více objednávek. A to v konečném důsledku znamená i vyšší zisky pro váš provoz.

+ BONUS: Další výhody online objednávání a donášky jídla

Kromě výše zmíněných 7 důvodů, proč se vyplatí nabízet jídlo online, přináší online objednávání s donáškou jídla i další benefity pro gastro provozovny. Například:

  • navýšení tržeb tím, že rozšíříte váš byznys o zákazníky mimo váš provoz a o zákazníky, kteří si raději vychutnají jídlo doma,
  • přehledná evidence objednávek,
  • možnost fungování i v situaci, kdy restaurační prostory nejsou otevřené (například v důsledku pandemie, přestavby prostor, …).
Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard