SERIÁL o způsobech stravování: Vítejte, vegetariáni!

Když rozjíždíte restauraci, jednou z vašich hlavních priorit by měla být snaha o vyhovění co nejširšímu spektru potenciálních zákazníků. Samozřejmě, ne vždy to jde. Například někdo nemusí mít rád pizzu, tak je logické, že do pizzerie pravděpodobně nezavítá. O širokém spektru zákazníků však mluvíme nyní z pohledu způsobů stravování. Zatímco někteří lidé mohou vyhledávat restaurace nabízející bezlepková jídla, jiní mohou chtít něco vegetariánského. A vaším úkolem je uspokojit je. V souvislosti s tím si tentokrát posvítíme na nabídku pro vegetariány.

Proč zařadit vegetariánská jídla do vaší nabídky

Tak jako běžně se stravující lidé i vegetariáni občas nestíhají vařit. Právě v takových případech byste zde měli být pro ně s vaší neodolatelnou vegetariánskou nabídkou. Kromě toho je potřeba myslet i na jejich společenský život. Co když si chtějí občas zajít do restaurace na dobré jídlo? To ovšem nejsou jediné důvody, proč zařadit vegetariánská jídla do vaší nabídky. Napadlo vás někdy, že i „masožravci“ by si občas, například v rámci detoxu, rádi pochutnali na něčem vegetariánském? Nemluvě o postních dnech, během kterých můžete bez vegetariánské nabídky velmi rychle přijít o vaše potenciální zákazníky. Zároveň je třeba říct, že u vegetariánské stravy jde často o lehká a zdravá jídla, která si rádi dopřejí i lidé s různými dietami nebo trávicími potížemi.

Smažený sýr a míchaný salát – věčný „problém“ restaurací

Ne že by na dobře udělaném smaženém sýru nebo míchaném salátu z čerstvé zeleniny bylo něco špatného, ale připomeňte si, v kterém roce podnikáte. Nemyslíte si, že dnes jsou gastronomické možnosti provozoven o něco širší než kdysi? A hlavně, mnoho vegetariánů vnímá smažený sýr a míchaný salát jako únikovou cestu, resp. jako poslední možnost. Nabídněte jim něco neobvyklejšího.

Buddha bowl a mnoho jiného

Garantujeme vám, že u vegetariánů zabodujete například s takzvanou Buddha bowl. Jinak se jí říká také miska plná zdraví, což je pro ni skutečně příznačné. Představuje totiž zdravou a pestrou pochoutku plnou samých dobrot. Jak taková miska může vypadat?

1. Jejím základem může být listová zelenina, jako například salát, zelí nebo kapusta.
2. Další důležitou ingrediencí je obilnina – například quinoa, rýže, pohanka, jáhly, případně kuskus.
3. Dále nesmí chybět zdroj bílkovin ve formě luštěnin, tofu, tempehu nebo vajíčka.
4. Důležitou součástí Buddha bowl je také zelenina dle vlastního výběru – ať už syrová, nebo tepelně upravená.
5. Stejně důležité jsou i zdravé tuky, kterými mohou být v misce plné zdraví například různé oříšky a semínka.
6. A na závěr je třeba celý obsah misky dochutit zdravou zálivkou a vhodným pepřem.

buddha bowl

Buddha bowl ovšem není ani zdaleka jedinou možností vaší vegetariánské nabídky. Mezi vegetariány jsou velmi oblíbené například i květákové polévky. Pokud jde o hlavní vegetariánská jídla, opomenout nemůžeme například kreativní tofu burger. A co se týče mlsných jazýčků, uspokojit je můžete díky zdravému smoothie, kterým si určitě získáte nejen vegetariány.

Jak, vidíte, možností máte opravdu nespočet. Nevypadá to hned podstatně lépe než smažený sýr a míchaný salát?

smoothie

Náš tip: Do vašeho jídelního lístku můžete zařadit třeba i něco pro vegany, kteří na rozdíl od vegetariánů nejedí v podstatě nic živočišného. Co by to pro vás znamenalo? Při přípravě veganských jídel byste se museli vyhnout například i vajíčkům. Dále byste měli nahradit klasické kravské mléko nějakým rostlinným – ať už sójovým, nebo mandlovým. No a nezapomínejte ani na sýr, který bude potřeba vyměnit například za tofu.

Komunitní šíření doporučení

Přestože je vegetariánství populární způsob stravování, v nabídkách restaurací to v mnoha případech není vidět. Proto i zařazení kvalitních a originálních vegetariánských jídel do jídelníčku pro vás může být konkurenční výhodou. Pokud zaujmete vaší vegetariánskou nabídkou byť i jen jednoho zákazníka, může to spustit řetězovou reakci doporučení napříč širokou vegetariánskou komunitou. Za trochu času stráveného vymýšlením kreativních vegetariánských jídel tak můžete nejen získat nové hosty, ale ještě k tomu i zvýšit počet objednávek přes webovou stránku.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard