Bufetový systém dotažený do dokonalosti

V různých provozovnách bufetového typu zákazníci zaplatí za jídlo dříve, než ho dostanou a snědí. To znamená, že na svoji objednávku, resp. na její výdej si musí nějakou tu chvilku počkat. Abychom celý tento proces co nejvíce zefektivnili, dotáhli jsme náš bufetový systém do dokonalosti.

Bufetový systém od iKelp POS Mobile ve 2 provedeních

Efektivní a jednoduchý objednávkový systém je snem snad každého majitele nebo provozovatele restauračního zařízení. S aplikací iKelp POS Mobile se však tento sen může velmi rychle změnit na skutečnost.

1. Zažitý bufetový systém

O zažitém či tradičním bufetovém systému můžeme mluvit tehdy, když si zákazník objednává u jednoho okénka, resp. pultu, kde zároveň i platí a dostává nápoje, ale jídlo si přebírá na druhém místě po vyzvání obsluhou na základě určeného čísla.

Aplikace iKelp POS Mobile se na to dívá tak, že je při nákupu pro zákazníka spolu s účtenkou vytištěn také výdejní lístek s číslem, které je shodné s číslem objednávky. Ve stejném čase se v kuchyni vytiskne objednávka na jídlo s číslem shodným na výdejním lístku.

Věděli jste, že?
S iKelp POS Mobile může mít dokonalý přehled o rozpracovaných objednávkách nejen vaše obsluha, ale také kuchyně. Zejména pro větší provozovny je vynikajícím pomocníkem tzv. kitchen display – dotykový monitor, na kterém se kuchařům okamžitě zobrazují přijaté objednávky, takže na nich mohou ihned začít pracovat. A když přichází více objednávek v krátce časovém sledu, dokážou si navíc efektivněji zorganizovat přípravu jídel (například pokud si dva zákazníci v jednu chvíli objednají hranolky, kuchař je může dělat současně, čímž ušetří čas i provozní náklady). Po dokončení jídla jen klikne na tlačítko „připraveno k výdeji“, což se automaticky zobrazí obsluze.

„Když kuchař všechno vydá, tak si to odklikne a má klid. Teď už nikdo nehledá bony a čísla – každý přesně ví, co je vydáno a co je ještě potřeba vydat,“ říká o používání kitchen display majitel restaurace Kurty pan Hečko.

2. Objednávání a platba prostřednictvím QR kódu

Doba, kdy byla obsluha pod neustálým stresem z nekonečných řad, může velmi rychle pominout. Tedy alespoň pro ty, kteří vyšperkují svůj bufetový systém do dokonalosti. Jak takový bufetový systém funguje?

Představte si, že by vaši zákazníci nemuseli vůbec stát v řadě, platit obsluze nebo být vyzýváni obsluhou k převzetí své objednávky. Jak by to bylo vůbec možné? No přece pomocí QR kódu. Lákavé, že? A přitom takové jednoduché. Podívejme se na to ale o něco pozorněji.

  • Zákazník si vyzvedne objednávku sám

Při pohledu na vysoce frekventovaná zařízení, jakými jsou například vysokohorské chaty, nás pravděpodobně nepřekvapí zjištění, že nedisponují obsluhou, která by obskakovala zákazníky. Aby však zákazník, který už v nohách má pravděpodobně několik kilometrů z túry, nemusel ještě stát v dlouhé řadě, může si jednoduše a rychle objednat a hned i zaplatit jídla a nápoje z pohodlí u svého stolu. V praxi to může vypadat asi tak, že provozovna umístí QR kód na dobře viditelné místo, host si ho nasnímá, a tedy ihned objednává – bez čekání v řadě (představte si to jako objednávací kiosky v McDonald‘s). Obsluze se automaticky objeví objednávka s informací o platbě, kuchyně tedy může ihned vše připravovat. Když je objednávka připravena, zákazník dostane notifikaci formou zprávy, nebo je přivolán obsluhou k výdejnímu okénku.

 bufetovy system, bufet, vydajne okienko
Takto vypadá mobil zákazníka v době přípravy objednávky. Zdroj: Abiset

Náš tip: Takový způsob bufetového systému dokážete využít i na koupalištích, u jezer nebo v rámci různých fastfoodů, kde se standardně nachází klasická výdejní okénka.

  • Obsluha přinese objednávku zákazníkovi

Přesuňme se z chatek, koupališť, jezer a fastfoodů na terasy restauračních zařízení. Není totiž žádným tajemstvím ani překvapením, že právě terasy jsou během horkých letních dnů mimořádně vyhledávanými místy k posezení. Pokud jde o provozovnu, která svým zákazníkům neposkytuje možnost otevřeného účtu na stole, ale disponuje obsluhou, může efektivně využít vychytaný bufetový systém od iKelp POS Mobile. Zákazník si předem, s prázdnými rukami a beze strachu, že něco vyleje, najde své místečko, pohodlně se usadí a zrealizuje objednávku s platbou. Na základě toho proběhne proces, který jsme popisovali o něco výš, ale s tím rozdílem, že objednávku zákazníkovi přinese přímo obsluha.

Důležitá informace: V obou případech, jak u osobního vyzvedávání objednávky, tak při obsluhování zákazníka, si zákazník může objednávat nejen prostřednictvím QR kódu, ale také osobně. Objednávání a placení u stolu je však efektivnější, rychlejší, pohodlnější a šetří čas obsluhy.

Shrnutí:

Kde můžu využít bufetový systém od iKelp POS Mobile?

  • vysoce frekventovaná místa,
  • bufety a podniky s výdejními okénky,
  • turistické chaty, jezera, koupaliště, fastfoody, terasy, výdejní okénka, ...

Jaké jsou výhody bufetového systému od iKelp POS Mobile?

  • Efektivní a rychlé objednávání, resp. vydávání jídel a nápojů.
  • Eliminování možného vzniku řad a v nich dlouho stojících zákazníků. 
  • Odstranění chaosu při vydávání jídel.
  • Dokonale sladěné procesy od přijetí objednávky přes přípravu v kuchyni až po výdej zákazníkovi, které zamezují vzniku omylů a časových ztrát.

Máte nebo si zvažujete otevřít provozovnu bufetového typu? Mohlo by vás zajímat také:

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard