Jak dokážou bezdotykové jídelní lístky pomoci restauracím?

V souvislosti se snahou celého světa o zamezení šíření nového koronaviru, který způsobuje onemocnění COVID-19, pravděpodobně všichni denně sledujeme veřejné dění. Naši každodenní pozornost si tentokrát získala nejnovější nařízení a doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR, která přijdou v platnost v naší zemi 25. května 2020. Po jejich důkladném prostudování můžeme okamžitě začít skloňovat slovní spojení bezdotykové jídelní lístky.

Ministerstvo zdravotnictví ČR doporučuje bezdotykové jídelní lístky 

V nejnovějším dokumentu vydaném Ministerstvem zdravotnictví ČR sice nenajdeme informaci o bezdotykových jídelních lístcích v přesném znění, ale při pozorném čtení mezi řádky nám v žádném případě nemůže uniknout:

„Dotykový kontakt hostů s předměty (jídelní lístky, nabídky, podnosy, ubrousky) se bude omezovat pouze na to, co je skutečně nezbytné, nebo bude realizován tak, aby po použití bylo prováděno čištění/výměna.“ (Zdroj: koronavirus.mzcr.cz)

Toto nařízení, resp. uvolnění opatření, můžeme bez ostychu označit také za jasné doporučení používání bezdotykových jídelních lístků ve všech restauračních provozovnách na území ČR. Jaký to má ale vlastně význam?

Snaha o zvýšení hygienických norem

Jak tedy dokážou bezdotykové jídelní lístky pomoci restauracím? Tato nařízení a doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR je možné vnímat také jako snahu o zvýšení hygienických norem. Kromě nutnosti zabezpečit povinnou dezinfekci v provozovnách nebo nošení roušek, jde o doporučení, které může pozitivně přispět k hygieně provozoven různého druhu. Zákazníci by totiž pomocí bezdotykových jídelních lístků omezili kontakt nejen s povrchy, ale také s personálem.



Jaké jsou možnosti bezdotykových jídelních lístků 

V souvislosti s jídelními lístky se i v roce 2020 mnohým vybaví před očima tradiční tvrdé „knižní“ vazby nebo jednodušší zalaminované provedení. Tyto druhy jídelních lístků jsou však nepraktické, když je nutné je po každém hostu dezinfikovat. Pomocí asistence moderních technologií, které se neustále vyvíjejí, to jde o něco jednodušeji, a hlavně pohodlněji.

Nehledě na „korona blázinec“ mnohá restaurační zařízení přešla už v minulosti na různé inteligentní systémy, zásluhou kterých přispěli nejen ke komfortu svých zákazníků, ale také s ohledem k výše uvedenému ke zvýšení hygienických norem.

Jednoduché řešení

Díky výše uvedeným vychytávkám můžou mít hosté nabízené obědové menu, jídelní lístek, nápojový lístek a nabídku všech specialit přímo ve svém mobilu po nasnímání QR kódu na stole.

Propracovanější řešení 

V rámci systému iKelp POS Mobile existuje však také funkce s názvem Inteligentní stůl, díky které si hosté můžou prostřednictvím svých mobilů jednoduše, rychle a pohodlně objednat to, na co mají chuť. Číšníci a personál tak nemusí převzít každou objednávku a lítat sem-tam, čímž přispějí i ke stále skloňovanému omezení osobního kontaktu. Navíc stojí za zmínku rovněž funkce virtuální peněženky. Stačí, když si stálí zákazníci dobijí kredit na účet své virtuální peněženky, a můžou realizovat platby – bez potřeby vytištění daňového dokladu a bez potřeby dotýkat se peněz. Co nám z toho vyplývá? Další úspěšné omezení kontaktu s „cizími předměty“. 

Zamyšlení na závěr 

Doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR můžou být příkladem pro všechna restaurační zařízení, která chtějí chránit nejen své zákazníky, ale také svůj personál. Zatímco hostům dokážou funkce inteligentních objednávkových systémů, mezi které patří i bezdotykový jídelní lístek, zpříjemnit pobyt v restauračním zařízení, číšníkům a personálu to bez debaty ulehčí práci. Faktem zůstává, že pomocí moderních technologií můžou restaurace a kavárny skutečně omezit osobní kontakt hostů a personálu, resp. kontakt s předměty a povrchy, čímž logicky přispějí ke zvýšení hygienických norem.

GoPay VISA, MasterCard