Jak sestavit jídelníček? Zohledněte stravovací návyky a diety hostů

Zdravé menu patří k základním předpokladům moderní, úspěšné restaurace 21. století. Pozor, nespočívá jen v kvalitních surovinách a přísadách. Jedním z jeho hlavních parametrů je také cílení na užší skupiny zákazníků – například ty, kteří dodržují určité diety nebo stravovací návyky.

Proč se zaměřit na užší skupiny zákazníků

Jak se říká, láska prochází žaludkem. Platí to u všech lidí – i těch, kteří z určitých důvodů čelí různým stravovacím omezením. Bez ohledu na to, zda se tito lidé rozhodli pro diety z vlastní vůle, nebo k tomu byli donuceni ze zdravotních důvodů, byste na ně měli myslet při sestavování jídelníčku ve vaší restauraci. Když totiž zacílíte na užší skupiny hostů, přirozeně rozšíříte vaši zákaznickou základnu.

Zapamatujte si: Lidé s dietním omezením mají často problém se v restauracích najíst. Nemohou najít jídlo, které by vyhovovalo jejich požadavkům a zároveň by je zasytilo. Odlište se proto od konkurence a nabídněte užším skupinám zákazníků to, co potřebují.

Stravovací návyky a diety, které můžete zohlednit ve vašem jídelníčku

Dobře sestavený jídelníček může být jedním z hlavních důvodů, proč dají hosté přednost před konkurencí právě vám. Myslete na to, že si zákazníci rádi vybírají z jídel, která mají v oblibě. Dejte tuto možnost všem – nejen hostům, kteří se stravují bez omezení.

Bezlepková strava

Lepek je jedním z mnoha proteinů v pšenici, ječmeni nebo žitu. Pečivu dodává viskozitu a elasticitu. Nesnášenlivost lepku se může projevit bolestmi žaludku, poruchami trávení a nevolností. Chcete-li ve vaší restauraci nabízet bezlepková jídla, musíte sáhnout po bezlepkových škrobech, moukách a obilovinách. Můžete si vytvořit nové bezlepkové menu nebo aktualizovat své recepty alternativami. Dejte vašim hostům možnost objednat si oblíbená jídla v bezlepkové verzi – například bezlepkovou pizzu nebo bezlepkové těstoviny.

Bezlaktózová strava

Lidé, kteří dodržují bezlaktózovou dietu, ocení ve vaší restauraci jídla bez obsahu mléčných výrobků. Nejběžnější náhradu kravského mléka, kterou můžete zavést i ve vašem podniku, představují rostlinná mléka. Používejte je například do krémových polévek, které jsou populární i v rámci poledního menu. V kombinaci s pečivem totiž dokážou velmi dobře zasytit.

Vegetariánská/veganská strava

Zatímco vegani se zcela vyhýbají všem živočišným potravinám včetně mléka a medu, vegetariáni nekonzumují jen maso a masné výrobky. Ve vašem podniku je můžete oslovit jídly rostlinného původu. Klaďte důraz na zeleninu, semínka, ořechy, ovoce a obiloviny. A nezapomeňte nabízet lahodné saláty s rostlinnými zdroji bílkovin, kterými naplníte nejen talíře, ale také hladové krky zákazníků.

Strava při alergii

Potravinové alergie mohou mít celou řadu účinků – od mírných až po život ohrožující. Mezi běžné potravinové alergeny patří sója, pšenice, ořechy, ryby a vejce. Vyměňte je ve vašem podniku za alternativy nebo uchovávejte zmíněné položky odděleně od ostatních ingrediencí v kuchyni. Alternativními jídly bez těchto alergenů jistě zaujmete mnoho hostů.

Diabetická strava

Lidé, které trápí cukrovka, u vás budou hledat jídla s nízkým obsahem cukrů a sacharidů. V rámci vašeho jídelníčku toho můžete docílit používáním potravin a přísad s nízkým glykemickým indexem. Zmínit můžeme například sóju, brokolici, saláty, tvaroh, bílé jogurty, mléko a podobně. Naopak, v případě diabetických jídel se vyhýbejte průmyslově zpracovaným výrobkům, jako pečivu, buchtám, hranolkům atp.

Další stravovací návyky a diety

Kromě výše zmiňovaných stravovacích návyků stojí za zmínku i další diety, například keto dieta, bezsójová strava, paleo nebo histaminová dieta. Čím více dokážete přizpůsobit jídelníček, tím více lidí budete moci oslovit.

Informujte zákazníky o vaší nabídce

Když už si dáte tu námahu vyhovět stravovacím návykům užších skupinek hostů, měli byste o tom patřičně informovat co nejširší veřejnost. Ideální v tomto případě je propagování jídelníčku na vašem webu nebo Facebooku. Potenciálním zákazníkům dáte jasně najevo, že si u vás mají z čeho vybírat.

Besteron VISA, MasterCard