Přizpůsobte restaurační systém velikosti a potřebám vaší provozovny

Vlastníte nebo provozujete restauraci, kavárnu či bar? V takovém případě se v dnešní době už neobejdete bez vhodného restauračního systému. Kromě toho, že vám a vašemu personálu v mnoha ohledech usnadní život, ještě dokáže zefektivnit chod celého provozu a přirozeně tak navýšit tržby. Jak ale zvolit ten správný pro vaše potřeby? Vybírejte také dle velikosti podniku.

Restaurační systém dle velikosti provozovny

Bude vám stačit mobilní registrační pokladna, nebo byste si měli pořídit i nějaké doplňkové přenosné zařízení, nebo dokonce velkou registrační pokladnu? Zatímco malé provozovny, jako jsou například bufety, stánky nebo fast foody, si určitě vystačí s kompaktními mobilními zařízeními, větší restaurace a podniky budou mít o něco náročnější požadavky.

Restaurační systém do malých provozoven

V menších provozovnách a stánkových prodejích (bufety, stánky, fast foody a podobně) najde uplatnění mobilní registrační pokladna, která umožní například i přijímání plateb kartou. Bude tak představovat plnohodnotný platební terminál. Jedná se o jednoduché, přenosné a prostorově nenáročné zařízení, díky zabudovanému softwarovému řešení ho ale nevyužijete jen při vydávání a evidování objednávek. Kromě toho můžete sledovat také stav skladových zásob, statistiky prodeje a další užitečné informace.

Restaurační systém do středních provozoven

Do prostornějších provozoven, v kterých ale musíte šetřit místem, například za barovým pultem, doporučujeme kombinovat výše zmiňovaný platební terminál spolu s praktickým kompaktním přenosným zařízením s displejem. Pro lepší představu, jedná se o zařízení připomínající tablet. V praxi můžete takovou kombinaci použít například i jako doplňkovou mobilní registrační pokladnu na terase vašeho podniku.

Restaurační systém do velkých provozoven

Větší provozovny se již neobejdou bez plnohodnotné registrační pokladny, která může mít podobu „monitoru“. Stejně jako v předchozím případě je vhodné takové zařízení kombinovat s platebním terminálem. Opět totiž můžete tuto kombinaci použít i jako doplňkovou mobilní registrační pokladnu, například na terase. Obecně bude takový set platný zejména v restauracích rozdělených na více zón (např. vnitřní část + terasa + salonek), případně v podnicích, kde se denně očekává vysoká návštěvnost během vydávání poledního menu. Na velké obrazovce totiž můžete pohodlně sledovat i stav jednotlivých stolů v reálném čase. Díky tomu budete mít dokonalý přehled o všech rozpracovaných objednávkách.


Zdroj: iKelp

Jaké funkce by měl restaurační systém mít?

Pamatujte, že moderní restaurační systém nemusí mít jen podobu registrační pokladny určené k evidenci tržeb. Důkazem je iKelp POS Mobile pro restauraci, kavárnu či bar, který kombinuje hned několik praktických a moderních funkcí:

  • Inteligentní stoly, které hostům usnadní zavolání obsluhy, objednávání i zaplacení,
  • mobilního číšníka, který zrychlí celý proces přijetí, přípravy i vyřízení objednávky,
  • okamžitý přehled o tržbách, díky kterému můžete mít vaši provozovnu pod dohledem z jakéhokoliv místa na světě,
  • systém online objednávek na vašem webu, který automaticky odesílá objednávky do systému s propojením na sklad
  • a spoustu dalších od rozvozu přes hodnocení obsluhy a marketingové nástroje až po bufetový systém včetně kitchen displeje.

Jaká je cena restauračního systému?

V zásadě platí, že čím větší provozovna, tím vyšší cena restauračního systému. Pokud si ve vašem menším podniku vystačíte s jednou mobilní registrační pokladnou, kterou využijete pro správu stolů i jako mobilního číšníka, pak vás restaurační systém vyjde na přibližně 600 Kč měsíčně. V každém případě je vhodné se o výběru registrační pokladny včetně softwaru poradit. Tak si můžete být jisti, že bude restaurační systém na míru šitý vaší provozovně a budete platit jen za to, co opravdu potřebujete.

Pokud si chcete co nejvíce usnadnit začátky podnikání, možností je také cenově výhodný pronájem pokladen včetně softwarového řešení. Nemusíte tak zpočátku řešit finančně nákladnou koupi pokladního systému a softwaru.

Náš tip: Vypočítejte si cenu restauračního systému

Budete potřebovat více než jednu registrační pokladnu? V takovém případě si vypočítejte cenu restauračního systému pro vaši provozovnu. Do kalkulačky zadejte počty číšníků, pokladen, bonovaček a kurýrů, které odpovídají vašemu podniku. A nezapomeňte ani na zohlednění inteligentních stolů, skladové evidence, donášky a rozvozu jídel, věrnostních systémů a rozšířené podpory. To vše má totiž vliv nejen na výslednou cenu vašeho restauračního systému, ale také celkové fungování podniku.

Besteron VISA, MasterCard