Gastro trend grab and go zvýší tržby vašemu podniku

Uspěchaná doba přinesla do moderních gastro podniků nový trend – koncept „vezmi a běž“ (grab and go = GNG). Pomůže vaší kavárně, bistru nebo restauraci zvýšit tržby, budovat věrnější komunitu zákazníků a posílit značku vašeho podniku. Protože lidé na sebe mají velké nároky a stále někam spěchají, nemají na jídlo přes den čas, zároveň ale chtějí jíst kvalitně. Řešením je koncept grab and go. Co je to, jaké má výhody a jak na něj?

Co znamená grab and go aneb vezmi a běž

Je to nová příležitost pro všechny gastro podniky, od malých kaváren přes bistra až po velké restaurace. Jedná se v podstatě o hotové balené jídlo, které prodáváte ve vašem podniku a zákazník si ho může odnést s sebou. Ale nemyslíme tím bagetu s tatarkou a kuřecími nugetkami –? je to příležitost nabídnout lidem kvalitní jídlo z poctivých surovin, které odpovídá konceptu a nabídce vašeho podniku.

Proč byste měli o grab and go přemýšlet

Rychlost

Budete mít nabídku pro spěchající zákazníky. Vyjdete vstříc lidem, kteří na sezení ve vašem podniku zrovna nemají čas. Mohou si u vás koupit něco cestou do práce, ze schůzky nebo si jen pro něco dobrého odběhnout z kanceláře během pauzy. Můžete tak získat zákazníky nové nebo posílit vztah s těmi věrnými, kteří mají váš podnik rádi.

Širší nabídka

Rozšíříte svou nabídku, aniž byste měnili skladbu obvyklých surovin. Zkrátka ze surovin, které běžně používáte, vytvoříte nabídku s sebou. Třeba vyberete z vašeho menu nejprodávanější nebo oblíbené pokrmy. Nebo naopak ty, jejichž prodej chcete trochu podpořit a přimět vaše zákazníky vyzkoušet něco nového.

Inovace

Můžete vaše „tahouny“ v nabídce zkusit obléknout do jiného kabátu. Pro mnoho lidí to může být příležitost, jak ochutnat něco nového nebo si s sebou odnést ještě něco navíc – na později, na svačinu nebo jako lehkou večeři na doma. Frčí ve vašem podniku dýňová polévka? Nabídněte lidem sendvič s sebou s pečenou dýní a kozím sýrem. Prodává se nejvíc karamelový cheesecake? Vytvořte jeho variantu s sebou do skleničky.

Silnější značka

Posílíte vaši značku i za hranicemi podniku. Pro nabídku grab and go můžete vytvořit menu, kterým motivujete své zákazníky k akci – společný oběd v parku, svačina na vyhlídce nad městem nebo překvapení pro kolegyni v práci, která má perný den. Nejde tedy jen o značku vašeho podniku na obalech. Můžete své zákazníky zapojit také do budování značky, třeba formou sdílení na sociálních sítích.

Více objednávek

Grab and go vám pomůže v situacích, kdy je ve vašem podniku plno. Zejména malá bistra a kavárny mohou ve špičkách uspokojit i ty zákazníky, kteří by si jinak neměli kam sednout. Díky nabídce s sebou je nemusíte posílat do náruče konkurence.

Jaké má grab and go pro váš podnik výhody

Věrnější zákazníci, vyšší tržby a silnější značka. Když tento koncept správně uchopíte, můžete stávajícímu zákazníkovi prodat víc nebo častěji. Po obědě si odnese něco s sebou nebo třeba ochutná novinku z vaší nabídky. Můžete přilákat nové zákazníky, ať už jsou to věčně spěchající kolemjdoucí, nebo kolega, kterému někdo vezme svačinu s sebou do práce. Ale především budujete vztah k vlastnímu podniku a značce. A to se z dlouhodobého hlediska určitě vyplatí.

Jak na grab and go

Menu

Sestavte menu a vyberte do něj vhodné typy pokrmů a potravin. Pro nabídku s sebou jsou ideální jídla, která vydrží kratší transport autem nebo pěšky. Mohou to být různé typy svačin, sendvičů, wrapů a pokrmů „do skleničky“.

Místo

Vyberte správné místo pro nabídku ve vašem podniku. Přijímáte objednávky hostů u pultu? Pak tam umístěte vaši nabídku grab and go. Vhodné místo je také tam, kam dohlédnou procházející lidé z ulice. Třeba v podobě mobilní chladící vitríny. Skvělou příležitost pro koncept grab and go představuje samoobslužná zóna, kde s pomocí chytře zvoleného pokladního systému nemusíte do obsluhy vůbec zapojit lidskou pracovní sílu.

Balení

Promyslete způsob balení. Můžete tak nejen prezentovat svůj podnik, ale především podpořit hodnoty svého podniku v oblasti udržitelnosti a zodpovědného přístupu k surovinám. Grab and go je koncept, kterým omezíte plýtvání díky efektivnější práci s dostupnými surovinami.

Plynulý chod

Nezapomeňte na jednoduchý proces obsluhy a plynulý chod podniku. S tím vám pomůžou moderní restaurační systémy, které kombinují více funkcí: jednoduchý způsob platby kartou nebo přes mobilní telefon, mobilního číšníka, inteligentní stůl, ale třeba také marketingové a provozní nástroje (sklad, přehled o tržbách a další funkce).

Marketing

Nejde jen o obaly. Nezapomeňte svůj koncept a nabídku grab and go zpřístupnit lidem online, třeba i formou online objednávek. Propagujte ji na webových stránkách a sociálních sítích. Zapojte své zákazníky, kteří mohou váš podnik šířit mezi své publikum. Správný hashtag nebo výzva ke sdílení fotografií vás nic nestojí a o propagaci se postarají vaši zákazníci.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard