Co je NFC a proč zákazníkům umožnit platbu mobilem?

Způsoby, jakými v současnosti platíme za jídlo a nápoje, se během uplynulých let markantně změnily. A bleskovým tempem se stále vyvíjejí. Na svědomí to mají zejména naši věrní společníci – chytré telefony. Jak technologie neustále postupují, tato malá zařízení se stále více „připevňují“ k našim tělům. Najednou v nich dokážeme najít vše, co potřebujeme – od lístků do kina přes věrnostní karty až po „mobilní peněženku“. I to je jeden z důvodů, proč byste měli zvážit zavedení mobilních plateb prostřednictvím NFC ve vašem podniku.

Bezkontaktní platby aneb co je NFC a jak funguje

To, co umožňuje mobilní a bezkontaktní platby ve většině restaurací, kaváren a barů, je technologie zvaná NFC – odvozená z anglického výrazu Near Field Communication. Díky NFC dokážou dvě zařízení (mobilní zařízení a platební terminál) vzájemně komunikovat, když jsou blízko sebe. Výsledkem komunikace je provedení transakce a zpracování platby prostřednictvím šifrovaného signálu.

Zapamatujte si: NFC je bezkontaktní technologie založená na radiovém přenosu. Dvěma zařízením umožňuje výměnu dat na velmi krátkou vzdálenost – obvykle několik centimetrů.

Platba mobilem v restauraci

Možnost placení mobilem v restauračních zařízeních se stává stále běžnější. Na její výhody se dá dívat jak z pohledu zákazníka, tak ze strany podniku. Zatímco zákazníci oceňují rychlost a pohodlnost mobilních plateb, majitelé a provozovatelé restaurací vyzdvihují možnost propojení s věrnostními programy či moderními objednávkovými systémy.

4 plusy mobilních plateb v restauracích

  1. Mobilní platby jsou rychlé – bezkontaktní platební transakce šetří čas vám i vašim zákazníkům. Jelikož zákazník nemusí hledat hotovost v peněžence nebo zadávat PIN kód, vy nevracíte ani nečekáte na zákazníkovy zdlouhavé úkony.
  2. Platby mobilem jsou pohodlné – k tomu, aby si zákazník vychutnal skvělé jídlo v restauraci, už s sebou nemusí nosit peněženku. Ať ji nechá doma cíleně, nebo ji jen zapomene, za jídlo může zaplatit pohodlně mobilem.
  3. Platby mobilem otevírají možnosti věrnostních programů – mobilní platby a věrnostní programy jdou často ruku v ruce. Skvělým příkladem je virtuální peněženka, resp. online účet vašeho zákazníka, na který si může dobíjet kredit určený k útratě ve vašem podniku. Motivací k používání virtuální peněženky mohou být odměny za dobití kreditu – například 50 Kč bonus za každých dobitých 1 500 Kč.
  4. Mobilní platby lze propojit s moderními objednávkovými systémy – NFC technologii můžete v restauraci zakomponovat například i v rámci inteligentních stolů. Představte si, že si zákazník přímo u stolu nasnímá NFC štítek svým mobilem a pohodlně si prohlédne vaši kompletní nabídku ve svém zařízení. Bez nutnosti obsluhy si může objednat a na závěr dokonce zpoza stolu i zaplatit mobilem.

platba mobilom v reštaurácii

Bez obav: Mobilní, resp. NFC platby jsou obecně považovány za bezpečné. Transakční údaje jsou totiž chráněné proti krádeži pomocí šifrování a jiných bezpečnostních opatření – například nutnosti biometrického ověření.

Měla by vaše restaurace akceptovat platby mobilem?

Zamýšleli jste se někdy nad tím, co byste „raději“ ztratili? Peněženku, nebo mobil? Ještě před několika lety byste asi bez váhání řekli, že mobil. Dnes ale v chytrém telefonu mají lidé uložených tolik důležitých informací, že bez něj nedokážou fungovat byť jen jeden den. Peněženku si doma zapomene v podstatě kdokoliv, ale mobil jen málokdo.

Kromě toho průzkum České bankovní asociace z roku 2021 odhalil, že moderní způsoby placení, především platby mobilem, využívá skoro pětina Čechů, a ze statistik Národní banky Slovenska vyplývá, že podíl počtu mobilních plateb na všech platbách u obchodníků vzrostl od Q3 2019 do Q4 2022 na více než 22 %. Vzhledem k rostoucímu trendu používání chytrých zařízení a počtu jejich uživatelů lze předpokládat, že popularita mobilních plateb se (nejen) v restauracích bude stále zvyšovat. Určitě proto stojí za zvážení akceptování plateb mobilem i ve vašem podniku.

Besteron VISA, MasterCard