6 důvodů, proč mít v restauraci nebo kavárně rostliny

V prostoru provozovny je důležité, aby se v ní zákazníci cítili dobře. Jednou z cest, jak toho dosáhnout, je umístit do ní rostliny. Ty mají na člověka prokazatelně pozitivní vliv. Jaké jsou hlavní výhody květinové výzdoby v restauraci nebo kavárně?

Zlepšují kvalitu ovzduší v místnosti

NASA stojí za známou studií z roku 1989, jejímž účelem bylo zajistit čerstvý vzduch pro kosmonauty jinak než větráním prostoru. Vědci sledovali několik druhů rostlin, jak si poradí se škodlivými látkami typu formaldehyd, benzen, amoniak nebo trichlorethylen. Mezi jinými testovali například lopatkovec, zelenec, nefrolepku, dracenu, fíkus, břečťan či tchýnin jazyk. Potvrdilo se, že tyto zelené rostliny ze vzduchu skutečně odstraňují karcinogenní chemikálie.

Nedostatek studie však spočíval v tom, že se prováděla v laboratorním prostředí. Podle vědců z Drexelovy univerzity ve Filadelfii v reálném prostředí kanceláře nebo restaurace snížíte obsah těkavých organických látek mnohem rychleji pouhým větráním. Rostliny ovšem vědci nezavrhují. Díky fotosyntéze uvolňují do prostředí kyslík a odebírají oxid uhličitý. A to už se na kvalitě vzduchu v místnosti projeví.

Dělají lidi šťastnějšími

Květy pozitivně ovlivňují i lidskou psychiku. Studie, kterou zveřejnila firma Bloom & Wild, říká, že pozitivní účinky na mysl má už jen obyčejné aranžování kytice. Dokáže totiž redukovat stres a snížit krevní tlak. Podle doktorky Jeannette Haviland-Jones z Rutgersovy univerzity v New Jersey mají květiny pozitivní vliv na naši náladu. Výzkum ukázal, že v nás spouští pocity štěstí a dokážou potlačit depresivní nebo úzkostné stavy.

Jak je to možné? Když jsme ve stresu, naše tělo uvolňuje stresový hormon kortizol. Květiny jeho hladinu snižují. Na oplátku v našem mozku zase stimulují uvolňování hormonů jako dopamin, oxytocin nebo serotonin. Dopamin mozek produkuje, když očekává odměnu. Oxytocin je hormon lásky a vztahové vazby. A serotonin je zase známý jako hormon štěstí. S takovým „koktejlem“ není divu, že na lidi provozovny s květinami působí mnohem příjemněji a budou vyhledávanější.

Přinášejí smyslový zážitek

Lidské smysly jsou fascinované krásou rostlin. Přitahují nás svojí barvou, symetrií i vůní. Zelené listy působí uklidňujícím dojmem a tato barva je spojená s harmonií, svěžestí nebo pocitem bezpečí. Ovlivňovat nás může i barva květů pokojových rostlin nebo řezaných živých květin. Podle Leatrice Eiseman, výkonné ředitelky Pantone Color Institute, je naše reakce na barvu intenzivně emocionální, a květy tak mohou být katalyzátorem pocitů. Červeným a žlutým přisuzuje povzbuzující účinek, bílým zase uklidňující.

Kromě vizuální stránky by se neměla opomíjet ani vůně květů, člověk údajně dokáže vnímat více než 7 tisíc různých vůní. A právě ty z květů pomáhají produkovat endorfiny zlepšující náladu. Ve studii popsané v časopise Journal of Physiological Anthropology pozorovali pracovníky v kanceláři, do které přinesli voňavé růže. Účastníci výzkumu jim připisovali relaxační účinky. Do restaurace ale raději vybírejte květiny nebo kytice s lehčí vůní, která nebude konkurovat vůni jídla, nebo svou intenzitou dokonce po nějaké době způsobí bolest hlavy.

Hosté si díky nim více vychutnají jídlo

Květy můžete použít také na talíři – jako jedlou složku pokrmu. Dokážou zvýraznit chuť, ale také vytvořit základ pro zmrzlinu, nadýchanou pěnu nebo salát. Zároveň ozdobí dezert nebo zajímavý míchaný nápoj či ledový čaj. Nejde přitom o žádné speciální druhy –? jsou to stejné rostliny, jaké známe ze zahrad, luk nebo květináčů. Rozdíl je v tom, že jsou sklizeny v čistém prostředí, případně pocházejí od specializovaných prodejců, kteří se vyhýbají pesticidům.

Podle holandského výzkumu přispívají čerstvé květiny ve váze na stole kromě stimulace chuti k uvolněnější náladě a strávníci si díky nim dokážou lépe vychutnat jídlo. Pokud jde o romantiku, restaurace a květinářství jsou místa, která definují speciální příležitosti jako rande nebo oslavy výročí. Výborné stolování spojené s příjemným prostředím s květinami je proto známé napříč generacemi a kulturami.

Zvyšují produktivitu práce

Studie z Rutgersovy univerzity, která zkoumala vliv květin na naši náladu, také zjistila, že zvyšují produktivitu práce, podporují inovativní myšlení a pomáhají vytvářet pozitivní prostředí. Dobře to vědí ve Francii, kde jsou květiny součástí každodenního života a kde věří, že rostliny přinášejí rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem.

Investice do zútulnění provozu se majiteli vrátí nejen v podobě příjemného prostředí, ale také zlepšení kvality života a produktivity zaměstnanců. Výzkum probíhající ve velkých obchodních kancelářích ve Velké Británii a Nizozemsku potvrdil, že zeleň na pracovišti výrazně zvyšuje osobní spokojenost.

Květinová výzdoba je trendem, který neomrzí

Už několik let se v oblasti designu mluví o trendu „urban jungle“, tedy zeleň všude, kam se podíváte. Stále častěji se skloňuje také spojení biofilní design. Ten zavádí do architektury a interiérů přírodní prvky, které zvyšují emocionální pohodu a redukují stres.

Zelené rostliny, barevné květy nebo působivé dekorace z rostlin, jako například živé obrazy, rostlinná terária a zelené stěny, dodají podniku nevyčíslitelnou přidanou hodnotu a zároveň díky nim budou působit přívětivě. Konkrétní výběr závisí na vkusu či celkovém charakteru restaurace a kavárny. Pokojové rostliny a živé květiny ve vázách se jednoduše stanou součástí celkového interiérového designu či identity provozovny. A tento trend jen tak rychle neomrzí.

Shrnutí na závěr:

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard