Pokladní systém: slovník, který potřebujete ovládat – hardware

Elektronický POS systém, jakým je iKelp POS Mobile, je skvělý pomocník, který si snadno získá vás i vaše hosty. Vám ušetří hodně kilometrů „na place”, hosté si budou moci objednat sami bez pomoci číšníka, a navíc si z vašeho provozu odnesou zcela nový zážitek. Pro jeho maximální využití však bude nezbytné znát několik termínů, které vám práci s ním ozřejmí a usnadní. Tady máte přehled nejdůležitějších z nich, které se týkají samotných zařízení.

Čtečky čárových kódů

Snímač čárového kódu, někdy též označován jako čtečka čárových kódů, je elektronickým vstupním zařízením, které slouží k zachycení a čtení informací obsažených v čárovém kódu nebo QR kódu. Poté data přebírá a přenáší do softwaru POS, takže do objednávky přidá odpovídající položku z databáze zásob. Skener je připojen k POS buď pomocí USB, nebo Bluetooth.

Snímače čárových kódů jsou výborným způsobem, jak zákazníky u pokladny rychle odbavit, v gastroprovozech jsou však spíše vzácné. Používají se zde především k načtení věrnostních karet, současně ale může číšník pouhým načtením kódu nasnímat otevřenou láhev. Čtečky jsou buď laserové, či CCD. Nevýhoda těch prvních je, že mohou mít problém načíst kódy z displejů mobilních telefonů. A mít věrnostní karty v mobilu je nyní velmi populární.

ctecka-caroveho-kodu-skener

Snímač čárového kódu 1D

Jednorozměrný snímač čárových kódů se používá ke skenování lineárních univerzálních produktových kódů (UPC) na spotřebním zboží v maloobchodním prostředí.

Skener 2D čárových kódů

Dvourozměrný skener čárového kódu se používá ke skenování složitějších kódů, jako jsou Data Matrix, QR Code a PDF417.

TIP Z PRAXE: „Je třeba dát si pozor na způsob připojení snímače. Může se jednat o USB kabel, sériové rozhraní či emulaci klávesnice. Počítač, který realizuje dotykový PC POS, musí být vybavený danými porty a tento způsob komunikace musí podporovat i aplikace,” říká Jaroslav Orgoň ze společnosti Abiset.

Čtečky kreditních karet

Vzhledem k tomu, že stále více spotřebitelů upřednostňuje placení plastem, budete toto zařízení potřebovat pro zpracování transakcí kreditních a debetních karet.

Terminál kreditních karet

Terminál kreditních karet je obecný termín používaný k popisu jakéhokoli zařízení pro přijímání plateb, které se používá pro zpracování transakcí kreditních nebo debetních karet. Může to být cokoliv od mobilního zařízení až po tradiční ethernetové zařízení, které se nachází ve většině kamenných obchodů.

Čtečka EMV karet

Čtečka EMV karet (EMV je zkratka pro Europay, MasterCard a Visa) je zařízení, které dokáže zpracovávat transakce kreditních a debetních karet založených na čipech. Většina EMV čteček umí také zpracovávat transakce typu magstripe (swipe) a Personal Identification Number (PIN). Mohou to být mobilní zařízení, která jsou připojena k POS prostřednictvím Bluetooth či pultové verze připojené přes Ethernet.

ctecka-platebnich-karet-terminal-karta-pokladni-system-blok-pult-obchod-restaurace

Pokladní tiskárna

I když se účtenky do e-mailu či SMS stávají stále populárnějšími a rozšířenějšími, pořád v maloobchodním a restauračním průmyslu existuje významná potřeba tiskáren. A ta hned tak nezmizí.

Jehličková tiskárna

Tiskárny pracující na principu psacího stroje. Musí tedy dojít k příklepu raznice na barvicí pásku, čímž dojde k přenosu barviva na papír. Mohou používat vosk, pryskyřici nebo inkoustem namočenou pásku a dodávají se v podobě cartridge podobně jako tradiční inkoustové tiskárny k počítači. Impaktní tiskárny jsou nejčastěji používány v restauračních kuchyních, jelikož vydrží vyšší teploty, aniž by to ovlivnilo jejich schopnost tisku.

Termotiskárna

Termální tiskárna, někdy označovaná jako přímá tiskárna, přijímá teplo k tisku textu nebo obrázků na speciální druh papíru. Jedná se o nejběžnější typy tiskáren účtenek používaných v POS. Jsou tiché, rychlé, efektivní a hospodárné, protože místo inkoustu používají přímý zdroj tepla.

Z tohoto důvodu se však příliš nedoporučuje jejich použití k tisku objednávek v kuchyních. Pokud se totiž teplota zvýší, může se vám stát, že místo objednávky získáte nečitelný kousek papíru, který bude vypadat jako byste s ním zatápěli v kamnech.

TIP Z PRAXE: „Pozor na levné tiskárny, mohou tisknout pomalu, nemusejí mít českou diakritiku a vybavení ořezem. To je velmi nepraktické, zejména když si číšník dá vytisknout tři účty najednou, přijde k baru a tam na něj čeká jeden souvislý papír, který si pak musí nařezat ručně,” říká Jaroslav Orgoň ze společnosti Abiset.

Tiskárna objednávek, bonovačka

Zde platí totéž, co u tiskárny účtenek. Někdo preferuje jehličkovou, a to kvůli větší životnosti papíru a samotného tisku. Výhodou však může být i to, že jsou hlučnější, a tak je kuchař jednoduše uslyší.

Nepoužívají se mobilní tiskárny, nicméně aby nebylo nutné natahovat kabely, často se využívá WiFi verze velké tiskárny, nejčastěji se jedná o velkou tiskárnu s ořezem. Některé modely tiskáren umožňují připojit i malou sirénu/pípák. A v těch nejhlučnějších kuchyňských provozech se propojují dokonce s majákem.

TIP Z PRAXE: „S bonovačkou u baru se dá ušetřit, když například pokladní systém umožňuje funkci „nachystat”, tedy když se drinky na přípravu barmanovi zobrazují přímo na dotykové obrazovce pokladního systému,” říká Jaroslav Orgoň.

Dotyková pokladna

Monitory a dotykové obrazovky jsou primárním způsobem, jímž budete vy a váš tým spolupracovat se systémem POS. V některých případech je mohou zákazníci dokonce použít k podpisu transakcí s kreditními kartami, ponechání zpropitného nebo k výběru, zda chtějí účtenku vytisknout, či odeslat e-mailem.

Některé monitory se připojují k samostatnému elektronickému zařízení, jiné mají vestavěný procesor. Smartphone či tablet jsou vynikajícím příkladem toho druhého. Zde je jejich úplný výčet:

Počítač typu „vše v jednom”

All-in-one, zkrátka AIO, je počítač zabalený do monitoru s dotykovým displejem, který je určen pro komerční použití v samoobslužných kioscích, maloobchodních prodejnách, restauracích a barech s plnou obsluhou či samoobslužných restauracích.

TIP Z PRAXE: „All-in-one je rozhodně nejlepší varianta. Na trhu jsou různá laciná řešení (samostatný dotykový monitor a laciné refurbished PC) anebo PC POS systémy speciálně pro pokladní místa. Ty mají obvykle lepší odolnost, některé jsou vodotěsné či prachuvzdorné. A lepší jsou též kapacitní dotykové obrazovky vyžadující tlak nebo dotykové pero,” říká Jaroslav Orgoň.

Tablet

Kapesní počítač s dotykovým displejem pro cloudové systémy prodeje a další obchodní aplikace, které fungují na systémech Android, iOS nebo Windows. Dodávají se v různých velikostech od velikosti 5–12”.

Dotykový monitor

Dotykový displej je vstupní/výstupní zařízení, které se připojuje k samostatnému počítači pomocí kabelu VGA nebo HDMI a je vizuálním zobrazovacím a ovládacím centrem počítačových programů.

Celou sestavu si představte jako tradiční počítač. Máte monitor, který se připojuje k samostatnému tělu počítače, a ten ovládáte pomocí myši, klávesnice či dotykové obrazovky. Žádnou přílišnou složitost v tom nehledejte, protože tam není. A to právě proto, že jsou tyto systémy navrženy tak, aby se obsluhovaly co nejjednodušeji a práci vám ubíraly, nikoliv přidělávaly.

platba-kartou-cisnik-host-zakaznik-dotykovy-monitor-platebni-system

Chytré hodinky

I tato moderní vymoženost je nyní součástí restauračního systému, jejíž obliba stále strmě roste. Stačí mít chytré hodinky spárované s mobilem a notifikace číšníka jejich zavibrováním upozorní, že mu přišla zpráva. Přímo na nich pak číšník uvidí, že od stolu přišla nová objednávka nebo například požadavek na zaplacení a podobně.

Platební terminál

Může být stacionární, tedy umístěný napevno za barem a připojený kabelem. V gastroprovozech se však spíše využije mobilní, Wi-Fi nebo GPRS, aby se transakce dala realizovat rovnou od stolu a host nemusel kvůli platbě chodit k baru.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard