SERIÁL Inspirativní koncepty provozů: Ve víru koktejlů a drinků

Barmanské řemeslo je rok od roku sofistikovanější. Odlišit se nápojovým menu od průměru bývá obzvlášť náročné. Po zvládnutí tohoto úkolu však čeká majitele barů další překážka. Vytvoření komplexního konceptu, kde se bude host cítit pohodlně a zároveň si odnese domů nezapomenutelný zážitek.

Slováci a Češi dovedou namíchat opravdu kvalitní drinky. Dokládají to barmani, kteří se pravidelně umísťují v top žebříčcích světových barů. Za všechny hovoří jedno jméno: Erik Lorincz, slovenský rodák, který má na starosti londýnsky American Bar v hotelu Savoy. Inspiraci bychom tedy měli. Jaké je to však s barovou scénou u nás? Kde zažijete komplexní požitek ze správně připraveného drinku podpořený nápaditým designem interiéru?

Michalska Cocktail Room, Bratislava

Znáte příběh o pohádkové zemi Narnia, do které se vcházelo skříní? Vyzkoušet si to můžete i vy. Druhá strana skříně v jedné z bratislavských ulic nabízí mírně odlišný interiér. Zemité barvy, pohodlné kožené sedačky a neformální atmosféra umocněná dřevěným barovým pultem splňují představu o uvolněném večeru v baru hlavního města.

Co vedlo majitele k otevření netradičního konceptu Michalska Cocktail Baru? Údajně chtěli otevřít bar, který nebude vidět z ulice, ale přesto o něm budou lidé mluvit. To sa podařilo do takové míry, že pod jejich vedením vznikl i další tajný bar Bratislavy Old Fashioned Bar.

Michalská-cocktail-room-bar-kozene-kreslo-kozena-sedacka-zaclony-zavesy-barovy-pult-vintage-lustr-svicky-stůul-polstare-drinky-koktejly-lahve
Zdroj: Facebook Michalska Cocktail Room

Bar, který neexistuje, Brno

Dlouhá léta vládly české barové scéně pražské podniky, až si chlapci z metropole Moravy otevřeli vlastní bar. A Brno explodovalo. Neuvěřitelný pokrok tohoto místa se nezastavil dodnes. Bar několikrát do roka mění menu, ve kterém jsou například drinky pojmenované podle slavných celebrit nebo si pití vyberete podle své povahy.

Americkými bary inspirovaný interiér s koženými červenými gauči a majestátním barovým pultem se stovkami lahví prvotřídního alkoholu vás přenesou do jiného světa. Vysoký strop a cihlami obložená zeď místu zase dodají punc industrialismu a moderní doby.

Bar-ktery-neexistuje-lahve-alkohol-sklenice-barova-zidlicka-barovy-pult-stul-lustr-lampa-svetlo
Zdroj: Facebook Bar, který neexistuje

Cuba Libre, Košice

Na chvíli opustíme barovou scénu inspirovanou New Yorkem a Londýnem. Nechte se unášet na vlnách Karibiku a zajděte na kvalitní rum, ke kterému si dopřejte doutník. Vítejte v Cuba Libre v Košicích! Ošumělé a popraskané zdi v kombinaci s tmavohnědými sedačkami vás automaticky přenesou do havanských barů na Kubě.

Majitelé vlastní provozy také v Bratislavě a Prešově, ale ten košický má něco do sebe. Kombinace doutníků, sklepních žárovek, přírodních cihel a okázalé nedbalosti je tím nejvhodnějším doplňkem ke světovým rumům.

Cuba-libre-bar-alkohol-lahve-barovy-pult-zidlicky-rum-popraskana-zed
Zdroj: Facebook Cuba Libre

Super Panda Circus, Brno

Zase Brno a zase ti samí majitelé, kteří stojí za Barem, který neexistuje. Už při vstupu poznáte, že dnešní večer bude speciální. Schodištěm, které lemuje asijský komiks na zdi, vcházíte do barové místnosti. Vaše místo bude v hledišti, odkud budete sledovat představení za barem. Vizuální zážitek umocňuje strop vytvořený v duchu cirkusového šapitó.

Drinky jsou bláznivé, na chuť i na pohled. Divadlo za barem je kombinací umění a šoumenství. Jeho dominantou je několik metrů dlouhý barový pult vytvořený z jednolitého masivu. Toto je jediný cirkus, na který stojí za to vystát frontu a zaplatit za něj.

Super-panda-circus-asia-cirkus-sapito-divadlo-umeni-bar-barove-zidle-gauc-osvetleni-alkohol-lahve
Zdroj: Super Panda Circus

Několik kapek inspirace na závěr

Koktejlový bar dělá jedinečné menu, design a samozřejmě barmani. U nich platí, že musí být šoumeni a tak trochu psychologové. Právě na šoumenství se zaměřili v pražském AnonymouS Baru. Drinky tu míchají profesionálové v maskách známých z filmu V jako Vendetta. Tento koncept ročně pobaví tisíce domácích návštěvníků i turistů v české metropoli. Ale pozor, drinky mají opravdu vyladěné!

Anonymous-bar-maska-drink-jiskry-alkohol-lahve-barovy-pult-chlap-barman-cisnikZdroj: Facebook AnonymouS Bar

V případě, že vás už unavuje popíjení drinků v gentlemanských barech, máme pro vás něco ještě více adrenalinového. Bratislavský podnik VRBA spojil zdánlivě nespojitelné: bar a virtuálnu realitu. Vy si tak můžete při popíjení Gin&Tonic drinků zahrát přibližně 50 her ve virtuální realitě. Jde sice o první vlaštovku, ale i tak může vypadat budoucnost zážitkových barů.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard