SERIÁL Obědové menu: Management obědového menu v kvalitním restauračním systému

Každý majitel restaurace ví, že hlavním předpokladem na tuto práci jsou pevné nervy a božská trpělivost. V gastro podnikání je to prostě nutné. Konkurence je velká a ani chutné jídlo a skvělé ceny nejsou vždy zárukou úspěchu. A tak se musíte umět obracet. Přicházet s novými nápady a být nápaditý nejen v kuchyni, ale i v řízení celého podniku.

Mnoho restaurací si zakládá hlavně na obědovém menu, protože je to položka, z které umíte hodně vytěžit. Právě s manažováním obědového menu – s jeho plánováním a vytvářením vám pomůže kvalitní restaurační systém. Takovým je například systém iKelp POS Mobile, díky kterému ještě i odprezentujete vaše menu na webu a Facebooku, kde se aktualizuje automaticky. Třešničku na dortu představují jeho statistiky a vyhodnocování prodejů.

Plánování a vytvoření obědového menu v restauračním systému

Vytvoření obědového menu v aplikaci iKelp POS Mobile je opravdu jednoduché. Využíváním tohoto restauračního systému získáte:

  • Dokonalý přehled o vašem obědovém menu,
  • vždy aktuální obědové menu – ať už na vašem webu, nebo na Facebooku,
  • statistiky prodeje a vytížení v rámci obědového menu,
  • možnost různých druhů menu (snídaňového, večerního a tak dále).

Samotné vytvoření obědového menu není nic náročného. V aplikaci si vyberete možnost „Obědové menu“, kde si následně vyplníte menu na následující týden. Postupně vyplníte nabídky jídel, a pokud v průběhu týdne dojde ke změně, úpravy uděláte jednoduchým kliknutím na „Změnit menu“ = přidáte nebo odeberete jídlo z nabídky.

poledni-menu-plan-editace

Foto: Úprava obědového menu

Náš tip: Pokud přidáváte jídlo, které už někdy do menu bylo přidáno, automaticky se vyplní jeho celý název, doplní se fotografie, alergeny i velikost porce. Jde o super vychytávku, která vám ušetří hromadu času. Zde je proto důležité dávat jídlům stále stejný název. Pokud jste jednou do menu přidali „Caesar salát“, do budoucna zapomeňte na „Cézar salát“. Zjednodušíte si život.

poledni-menu-naseptavac

Foto: Našeptávač názvů jídel

Pro zákazníka je důležité, aby viděl pěknou a přehlednou nabídku obědového menu. Vždyť ne nadarmo se říká, že se jí i očima. Když už si dáte tu námahu a vytvoříte si v iKelp POS Mobile menu, přidejte i kvalitní obrázky, které zákazníky zaujmou.

poledni-menu-moznost-a-nastaveni

Foto: Možnosti a nastavení v systému iKelp POS Mobile

Součástí vaší nabídky obědového menu na webu, Inteligentním stole, nebo už zmiňovaném Facebooku mohou být i doplňkové informace. Jde o informativní text, který se u nabídky zobrazí, např. „Dnes limonáda zdarma“ nebo „Koláčky 2 + 1 zdarma“. Je ale opravdu jen na vás, zda možnost informativního textu budete využívat. Zároveň se dá přidat text i na začátek a konec týdenního menu. Restaurace to využívají především pro informace o ceně donášky.

Statistiky a vyhodnocování prodeje

Přehledné statistiky vám pomohou udat směr. Získáte informace o obratu a vytíženosti stolů během celého dne, o nejprodávanějším obědovém menu, statistikách výdeje apod. A co všechno se z těchto statistik dozvíte?

  • Porovnání prodejů: Získáte porovnání prodejů obědového menu s předchozím týdnem, průběh prodejů za aktuální měsíc i za měsíc předchozí. Díky tomu zjistíte, jak na tom aktuálně jste, zda se vám daří, nebo zda je potřeba pořádně přidat.
  • Vytíženost menu a výdeje menu: Velmi podobná záležitost, která zobrazuje výdeje za jednotlivé časové úseky během dne i celého týdne. Zjistíte, kdy a jak dlouho u vás trvá obědová špička. To je velkou pomůckou i při plánování personálu. Budete vědět, které dny máte nejsilnější, a zajistíte si dostatečnou obsluhu. Zároveň víte, kdy přidat i posilu do kuchyně.
  • Informace o TOP menu: Díky aplikaci se dozvíte, které menu se vám nejvíce prodávalo. Je to skvělá pomůcka při vytváření obědového menu na následující období a také možnost, jak od základů předělat jídelní lístek. Proč nabízet jídla, která se neprodávají? Zkuste přijít s novinkami a doplňte je o ověřené klasiky, které mizí z hrnců nejrychleji.
poledni-menu-statistika
Foto: Statistika obědového menu

Tak jako u každého prodeje je i u prodeje obědového menu důležité mít nějaký výstup, report nebo vyhodnocení, které napoví, jak dál. Velkou výhodou restauračního systému iKelp POS Mobile je, že vám takové informace dokáže poskytnout. Aplikace je nejen jednoduchá na ovládání, ale zároveň přináší cenné informace, které při řízení podniku jednoznačně zužitkujete.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard