SERIÁL Inspirativní koncepty provozoven: Fast food s nádechem socialismu

Dnes se inspirujeme jemným nádechem socialismu a časů dávno minulých. Tradiční kuchyně má totiž stále nezastupitelné místo v srdcích mnohých Čechů. Proto jsme pro vás vybrali několik konceptů, při kterých se vrátíte v čase, ale pořádně si to užijete.  

V těchto konceptech hraje hlavní roli kvalitní jídlo připravené poctivě a bez výmluv. Každý z nás už někdy navštívil podobný podnik, a my nevidíme důvod, proč by neměly vznikat další, které se svými předchůdci inspirují. Tyto „osvědčené klasiky“ si i v dnešní době najdou své příznivce. Je jen potřebné obléknout je do nových, modernějších šatů.

Tradiční jídelna

Absolutní klasika pražského centra. Bistro Kantýna patří pod známou organizaci Ambiente, která je zárukou kvality. Koncept si vzal to najlepší z tradičních vývařoven, spojil se s kvalitně čepovaným plzeňským pivem a byl umístěn do honosných prostorů první republiky s vysokými stropy. Teplý bar nabízí tradiční jídla, která si vybíráte na gramáž. Jsou doplněná o domácí přílohy, zavařeniny a dezerty.

U vstupu vás vítá tradiční řeznictví, kde najdete prémiové kusy masa. Ty si můžete nechat připravit podle svého gusta a sníst přímo na místě. Tento podnik inspirovaný tradičními vývařovnami je dokonalým příkladem průniku tradice a moderny v gastronomii.

Zdroj: www.kantyna.ambi.czZdroj: www.kantyna.ambi.cz

Chlebíčky

Češi jsou národem, který chlebíčky miluje a jejich konzumací je známý po celém světě. Snad žádný turista v Praze nebo Brně si nenechá ujít příležitost ochutnat  nejtradičnější fast food jídlo českých ulic. V současnosti existuje více specializovaných míst, kde chlebíčky všech druhů dostanete. Nejznámější je frančízový koncept Ovocný Světozor. 

Tato síť cukráren má ve své nabídce obrovský výběr obložených chlebíčků, které nabízí spolu se zákusky. Zákazníci čekají desítky minut, aby se dostali na řadu. My víme, že kombinací toho, co dát na pečivo, je nepřeberné množství a je jen na vás, na co máte chuť.

Lahůdky

V tomto případě ani není třeba připomínat konkrétní název podniku. Tento koncept zná asi opravdu každý. Většinou ho známe pod jednotným názvem „Lahůdky“. Nachází se pravděpodobně v každém okresním městě a vyniká tradičním designem běžným před čtyřiceti až padesáti lety, když tyto výdejny radosti sklízely úspěchy u pracující socialistické třídy.

Hlavním artiklem jsou tradiční saláty. Treska v majonéze, pařížský nebo bramborový salát, uzené ryby nebo zavináče? To všechno tady dostanete s čerstvým pečivem a kofolou. Tento koncept má obrovský potenciál, jak blíže představit český fast food v jeho nejtradičnější podobě. Výzvou může být vytvořit design prodejny, která se nechá inspirovat odkazem nadčasové komunistické architektury.

Langoše

Naučit se připravit si kvalitní kynuté těsto je základem chutného langoše. Dále je to už jednoduché. Naplníte ho klasickými surovinami a zákazník je spokojený. Pouličních stánků s langoši je mnoho a nepotřebují si na nic hrát. Jednoduše připraví v co nejkratší době chutné a syté jídlo. O tom by to přesně mělo být.

Určitě vyzkoušejte stánek s langoši na bratislavském tržišti „Miletička“. Největší poptávka je po klasické kombinaci česneku a smetany. Vyzkoušeli jste už někdy langoš se sladkými přísadami? My ještě ne.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard