SERIÁL o kávě: Kam sahá její historie?

Kromě toho, že káva patří obecně k těm nejlahodnějším světovým nápojům, představuje i jakousi nevyčerpatelnou studnu různých témat. Co tím myslíme? To, že ve velkém se dá psát ať už o její historii, nebo o jejích různých způsobech přípravy. Navíc může „ztělesňovat“ jak nealkoholické, tak i alkoholické nápoje. No a právě z toho důvodu jsme se rozhodli, že pro vás zmíněná témata v následujícím období zpracujeme do přehledných článků. Začít nemůžeme ničím jiným než samotnou historií kávy.

Historie kávy

Kdybyste začali „googlit“ volně dostupné informace o historii kávy, jistě byste si všimli, že se dané souvislosti v mnoha aspektech rozcházejí. Samozřejmě, v některých případech jsou patrné i přesahy, přesto je ale původ kávy nejednoznačný. Panuje o něm ale množství legend, které jsou místy až pohádkové. Jedna z nich nás zaujala natolik, že jsme ji nemohli nezmínit.

Legenda o pastýři koz

Podle této legendy sahá historie kávy zhruba do 9. století. Vypráví o tom, že si etiopský pastýř všiml, jak kozy na pastvinách pojídají červené bobule neznámého keře. Nebylo by to až tak zajímavé, kdyby se kozy po jejich konzumaci nechovaly neobvykle živě a aktivně.



O účincích zázračných bobulí se později dozvěděli i mniši z tamního kláštera. No a v tomto bodě se rozcházejí i historky o pastýři koz z Etiopie. Zatímco podle jedné verze si mniši pochvalovali účinky vylouhovaného nápoje z červených bobulí, neboť jim pomáhal v delších nočních modlitbách, jiná hovoří o tom, že mniši byli chutí bobulí zklamaní, a tak je hodili do ohně. Hned na to je však uchvátila vůně vycházející ze žhavých uhlíků, a proto je začali pražit.

Rozšíření kávy ve světě

Traduje se, že z Etiopie se káva dostala do Jemenu, kam putovala buď s etiopskými bojovníky, nebo s africkými otroky. Zatímco některé zdroje připisují těmto skutečnostem 11. století, jiné hovoří až o 14. století. Shodují se ale v tom, že z Jemenu putovala káva do Mekky, v níž měly být otevřeny i první kavárny.



Rozmach v Evropě

Za evropského kávového průkopníka je dnes považována Itálie. Právě v Benátkách byla totiž v 17. století otevřena první evropská kavárna s názvem Florián. Zajímavostí je, že funguje i v současnosti. S rozmachem kávy v Evropě se ale spojují i další 2 zajímavé události z období 17. století:

  • První z nich uvádí, že když byli Turci v roce 1683 poraženi před Vídní, nechali tam desítky, dokonce až stovky pytlů kávy. Pro Vídeňany byla ale „turecká káva“ příliš hořká, a tak si ji osladili a vylepšili medem a mlékem. Ano, tak měla vzniknout ikonická „vídeňská káva“.
  • O rozmach kávy v Evropě se nemalým podílem přičinili i holandští obchodníci, kteří se díky svým koloniím a plantážím na různých místech ve světě stali právě v období 17. století hlavními dodavateli kávy na evropské území.

Zajímavosti o kávě: Věděli jste, že?

  • V minulosti si pastýři z Afriky míchali kávová zrna s tukem a kořením, aby měli dostatek energie.
  • Káva byla kdysi označována také jako ďáblův nápoj. Za křesťanskou pochoutku ji po jejím ochutnání vyhlásil až papež Clement VIII.
  • Společnost Nestlé uvedla na trh v roce 1938 instantní kávu pod označením Nescafé.
  • Největší produkce kávy je dnes na území Střední a Jižní Ameriky.

Káva v současnosti

Dnes si kávu s radostí vychutnávají lidé napříč celým světem. Jelikož se připravuje na mnoho způsobů a může hrát různými vůněmi a chutěmi, dokáže si podmanit téměř každého. Patříte k vášnivým milovníkům kávy i vy?

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard