Udržte si přehled ve svých skladových zásobách

Časy, kdy k fungování restaurace stačilo jen chutné jídlo, jsou už dávno pryč. Dnes toho provozovatel nese na svých bedrech mnohem víc. Nestačí mít jen pěknou a čistou kuchyni a šikovný personál. Myslet je mimo jiné třeba i na udržování dobrého jména podniku, na marketing a také na skladové hospodářství. Bez toho to prostě nejde.

Právě skladové hospodářství je v restauračních zařízeních velmi důležité. Vědět, jaké potraviny máte, jaké je třeba doobjednat, a především nezapomínat na správné množství – jen tak se dá předejít problémům se skladem. V první řadě si proto musíte položit několik základních otázek. Jaké zásoby máte momentálně na skladě? Na jaké časové období zboží objednáváte? Máte nadzásoby, nebo váš sklad zeje prázdnotou?

Nesyslete. Objednávejte množství, které máte šanci reálně spotřebovat

Nenechte se zlanařit a v žádném případě nenakupujte ohromné množství zboží jen proto, že je ve slevě. Mohlo by se vám to pěkně vymstít. Najděte si zlatou střední cestu mezi zbožím, které reálně potřebujete, a zbožím, kterého je dobré se nadzásobit. Myslete na to, že špatně řízený sklad vám může v podnikání pěkně zavařit.

Chaos ve skladových zásobách vede:

  • K nepořádku ve skladu. Nevíte, kde je uloženo zboží, které potřebujete, a možná ani to, co se nachází na nejsvrchnějších policích.
  • K nadzásobení nebo k výpadku potravin. Pokud nemáte přehled o množstvích potravin ve skladu, dochází ke zbytečnému nadzásobení, nebo opačně – k výpadku surovin. I výpadek surovin představuje problém – pokud vám stále chybí některá ze základních surovin, je to stresující nejen pro kuchaře, ale i pro obsluhu. Zároveň to znamená, že neumíte držet krok s poptávkou.
  • K vyhazování peněz z okna, protože při potravinovém zboží je třeba mít na paměti i datum spotřeby. Pokud zboží nespotřebujete v určeném čase, putuje rovnou do koše.
skladove-zasoby-sklad-skladova-evidencia

Řiďte své zásoby rozumně, sáhněte po restauračním systému

Moderní restaurační systémy jsou v současnosti velmi oblíbené. A to nejen ve velkých restauracích, ale i v menších podnicích či kavárnách. Jejich součástí je i skladový program, díky kterému můžete mít všechny suroviny a nápoje pod stálou kontrolou. I restaurační systém iKelp POS Mobile má funkci skladové evidence, tak proč toho nevyužít?

Na kontrolu zásob vám postačí jen mobil. Rychle dokážete udělat také inventuru surovin a alkoholu. Velkou výhodou je i evidence alkoholu, protože výkaz alkoholu musíte mít vždy v provozu kvůli případné kontrole. Součástí systému iKelp POS Mobile je také evidence nákupu zboží a výdej na spotřebu. Díky recepturám a odpisům surovin budete mít dokonalý přehled o tom, zda se vaří přesně podle receptů, nebo zda barman správně připravuje drinky. Okamžitý přehled o zásobách vám hodně napoví.

skladove-zasoby-sklad-skladova-evidencia

K výhodám aplikace iKelp POS Mobile patří i vzdálený přístup. Co to znamená? Prostě to, že svůj podnik můžete mít pod kontrolou, ať jste kdekoli – doma, na cestách nebo na dovolené.

Velkým pomocníkem při řízení stavu zásob je i funkce „Sledování podlimitních stavů”. U skladových karet si nastavíte minimální množství, které když bude překročeno, dané položky se zobrazí na nástěnce (dashboardu), takže okamžitě víte, co vám ze zásob vypadlo.

Možná chvíli potrvá, než zjistíte, co znamená ta „zlatá střední cesta” v řízení skladových zásob, ale po pár měsících to budete mít pěkně odsledované. Aplikace iKelp POS Mobile navíc poskytuje statistiky prodeje a zásob, statistiky tržeb i porovnání s předchozím obdobím. O to bude vaše vyhodnocování jednodušší.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard